Videon är inte längre tillgänglig
Plötsligt händer det man önskar aldrig skulle hända. Barnet sätter i halsen. Någonstans vet man ungefär hur man ska göra men repetitioner av denna, ofta livsavgörande, handling behövs alltid.
Därför var Conny Lundkvist och Linda Bergmark från Räddningstjänsten i Småstaden på fredagen och höll en minikurs i livräddande hjärt- och lungräddning för barn (HLR).
– Det är ytterst ovanligt att barn får hjärtstopp. Men om det händer så är den klart vanligaste orsaken att de satt något i halsen, säger Conny Lundkvist.
Vill repetera
Ett tjugotal föräldrar hade mött upp, företrädesvis hade de med sig barn under ett år.
Elin Marklund var en av de kvinnor som var på plats med sina två killar William, 4 år och karl, 1 år.
– Jag vill veta hur man ska bete sig om någon av dem råkar få något i halsen. Nånstans vet man ju ungefär... men jag vill repetera, säger hon.
Skiljer sig
Conny Lundkvist höll en 20 minuter lång information om hur man går till väga med just barn.
– Det skiljer sig lite mellan barn och vuxen när det gäller livräddande insatser.
Han syftade bland annat på mängden luft man ska blåsa när man gör mun mot mun-metoden. Men även att bröstkompressioner görs med enbart långfinger och pekfinger på en liten bröstkorg, till skillnad från på en vuxen människa, där man använder hela handloven.
Han påpekade också att man ska sätta på högtalarfunktionen på sin mobiltelefon när man ringer SOS alarm.
– En vanlig missuppfattning är också att man i sin stressade situation tror att SOS tar lång tid på sig i sina frågor om när, var, hur vad gäller den skadade. Men utlarmning av ambulans sker under samtalets gång – inte efteråt, säger Conny Lundkvist.
Barnen som var på plats kunde även gå en tipsrunda, få godispåsar, brandhjälmar och en tidning.