Försöksgården satsar på tunnelodling

Försöksgården i Öjebyn påbörjar ett nytt bärprojekt under hösten. Man ska prova tunnelodling vilket kan innebära tidigare skördar och att bären skyddas från mögelangrepp om sommaren blir fuktig.

Piteå2007-08-15 00:00
I slutet av september sätts de växthusliknande tunnlarna upp på Försöksgårdens område. Inledningsvis ska man prova att få fram tidiga jordgubbar och undersöka vilken sort som lämpar sig bäst för tunnelodling.

- Jordgubbarnas skal kan bli tunnare när bären växer i en tunnel. Men gråmögelangreppet på plantorna under regniga somrar minskar, säger försöksledaren Elisabeth Öberg.

För det mesta är bären i tunnlarna också skyddade från insektsangrepp - skadedjuren hittar helt enkelt inte in till plantorna.

"Mindre väderberoende"

Plasten som täcker tunnlarna kommer att tas ner på vintern och jordgubbsplantorna övervintrar som vanligt. Det finns också ideer om att prova odla buskblåbär, hallon och åkerbär i tunnlarna.

- Tunnelodling är ett bra sätt att odla ekologiskt, speciellt här uppe. Man blir helt enkelt mindre väderberoende, säger försöksledaren.

Parallellt med Försöksgården ska bärodlare i Boden, Kalix och Haparanda testa tunnelkonceptet.

Inom kort kommer Försöksgården även att vara delaktiga i ett nationellt vinbärsförsök. Planen är att jämföra svarta vinbär som odlas i Öjebyn, Dalarna samt Skåne ur ett nord-syd-perspektiv. En sak man ska titta på är antioxidant-skillnaden.

- Det har jag försökt få pengar till i 15 år. Projektet finansieras av Jordbruksverket, berättar Elisabeth Öberg.

Antioxidanter, som finns i många sorters bär, har visat sig kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. I jordgubbar finns det höga halter Ellagsyra - en antioxidant som man tror verkar förebyggande mot cancer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om