– Som läget ser ut i dag med bostäder, är min bedömning att vi inte har förutsättningar att nå länsstyrelsen mål på 180-200 platser, men vi har förutsättning att utöka från 60–80 till 100 platser, säger Håkan Johansson, avdelningschef för kompetenförsörjning/samhällsbyggnad på Piteå kommun.
Han menar att flyktingmottagandet dels ska ses som en solidarisk handling, dels som en nyttohandling. Antalet utrikesfödda i Piteå kommun är i dag en de lägsta i landet.
– Statens önskan är att kommunerna ska ta ett ännu större ansvar. Vi borde egentligen ha dubbelt så många platser, men bostadsfrågan inte helt enkel att knäcka. Ska man ta emot människor, måste de också ha någonstans att bo, säger Håkan Johansson.
En tjänsteman har tillsatts för att dammsuga hela den privata bostadsmarknaden. För att nå målet att bli 43 000 invånare i Piteå kommun år 2020 behövs invandringen.
– I dagsläget har vi ungefär 40 lägenheter som verksamheten hyr för flyktingar och ensamkommande barn och vi räknar med att den volymen ska öka ytterligare. Med alla nybyggnationer i centrala Piteå, får vi en rörelse på bostadsmarknaden som kan vara till gagn för den här verksamheten, utan att man för den sakens skull trycker bort andra som vill flytta till Piteå, säger Johansson.
– Senaste året har vi bara skrivit avtal med privata aktörer, problemet med det kommunala bostadsbolaget Pitebo är deras kösystem. Man kan tycka att de skulle kunna ställa upp med några lägeneheter i alla fall, säger Anna-Maria Nilsson, enhetschef på Flyktingsamordningen.
När Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, NAV, har sitt sammanträde till veckan blir troligen förslaget till kommunstyrelsen att en ökning ska ske till 100 platser år 2015. I detta ingår i teorin en ökning av ensamkommande flyktingbarn från 32 till 48.
– "Barn" räknas man som fram till 18 års ålder, men socialtjänsten kan göra bedömningen att ungdomarna ändå kan ha ett förlängt vårdbehov och då kan vi fortsätta att ha dem i verksamheten. Stå för deras bostad och ge dem det stöd som socialtjänsten bedömer att de behöver ända fram till 21 års ålder. Det är frivillig, men de ungdomar som väljer den vägen ingår fortfarande i potten för ensamkommande barn, säger Håkan Johansson.
Politiskt tak
I dag skrivs alla avtal mellan kommunstyrelsens ordförande och migrationsverket, men i förslaget som läggs fram är tanken istället att verksamheten får delegation att löpande förhandla med migrationsverket om volymerna för flyktingmottagandet upp till 130 personer och för ensamkommande barn med upp till 90 personer.
– Det är bra, i dag tar det för lång tid, säger Anna-Maria Nilsson.
Även i ökning upp till 90 platser för ensamkommande flyktingbarn ingår dessa ungdomar mellan 18-21 år som successivt blir fler och varav en del av dem är i behov av fortsatt stöd från kommunen.
Förslag finns även på att starta ett nytt HVB-hem under 2016 med 14 platser.