Sugarpaste har synts en hel del i svensk media på sistone. Ica Kuriren, Sveriges mästerkock och en hel del bloggar uppmärksammar den form- och ätbara pastan.
- Man kan kalla den för ätbar modellera, säger Lisa Berglund, som driver Handkraft i Piteå - och som anordnar kurser i konsten att skapa dekorationer till tårtor och cupcakes.
Sugarpaste går både att göra själv och att köpa färdig, grunden för pastan är florsocker. Den är ett laktos- och nötfritt alternativ till marsipan och rymmer en rad fördelar - framför allt är den lättarbetad.
Magnolia bakery
De första dekorationerna av sugarpaste skapades på 1880-talet. I USA fick pastan ett uppsving tack vare tv-serien "Sex and the city". I ett avsnitt sitter Carrie och Miranda på en parkbänk i West Village på Manhattan och äter dekorerade cupcakes från Magnolia bakery.
På guidade turer i tv-seriens fotspår är bageriet och dess cupcakes fortfarande ett självklart stopp.
Och det är framför allt trenden med cupcakes som tagit sugarpaste till Sverige.
- Vi tog in de första pastorna och redskapen i höstas, men då var intresset rätt svalt. Efter jul har det exploderat och vi har anordnat flera kurser, säger Lisa Berglund.
Hon tror att anledningen till populariteten består i att sugarpaste är enkel att hantera.
- Den tål mer är marsipan, den spricker sällan och är lätt att hantera både för barn och vuxna. Som nybörjare kan du presentera en rätt proffsig tårta eller cupcake och det är såklart kul, säger Lisa.
Många klipp
Pastan, som ofta smakar vanilj, har lång hållbarhet. Den finns att köpa i grundfärgen vit, men också i alla möjliga kulörer. Med hjälp av en gelekaramellfärg går det också att själv färga pastan, eller så målar man på den färdiga figuren beroende på vilket uttryck man vill ha.
Lisa visar hur man tillverkar en påsktupp.
Först formar hon en stor droppe, som blir tuppens kropp. Sedan två små droppar, som blir haklapparna. En orange kula blir näbb och tre bollar utgör kamtaggarna. Det är enkelt att fästa ihop de olika delarna med hjälp av lite vatten.
Istället för mjöl använder man maizena eller florsocker för att få pastan att släppa från kavel eller händer.
- Intresset har verkligen exploderat och söker man på You tube finns hur många klipp som helst, säger Lisa.
Tillbehör
Själva pastan är inte så dyr, men tillbehören kostar.
- Därför blir det lätt hyfsat dyrt att komma igång. Det finns hur mycket tillbehör som helst, men använder man fantasin kan man använda sig av det man redan har hemma. Själva pastan ligger mellan 39 och 59 kronor per paket, säger Lisa.