"Det kanske blir lite godtyckligt ibland"

Förskolepersonal är lättad över att riktlinjerna nu ska revideras för hur sjukt ett barn ska vara för att stanna hemma. "Fantastiskt bra", säger Elisabeth Fjällström, förskolechef.

Förskolechefen Elisabeth Fjällström menar att det inte är alltför ovanligt att personal och föräldrar har olika syn på om barnet orkar vara på förskolan eller inte. (Arkivbild)

Förskolechefen Elisabeth Fjällström menar att det inte är alltför ovanligt att personal och föräldrar har olika syn på om barnet orkar vara på förskolan eller inte. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2023-09-10 09:00

Enligt 1177 har barn under sina första fyra år i genomsnitt sex till åtta infektioner per år, oftast förkylning eller magsjuka.

Under pandemin var reglerna solklara: inget snor på förskolan. Punkt. Sedan har det blivit förvirring och allmän osäkerhet kring vad som egentligen gäller och vabtalen har snarare ökat, något som regeringen nu åtgärdar genom tydligare regler.

Åsa Stenberg på Ostronstigens förskola tycker att det är mycket oklarheter kring vad som gäller och ser fram emot tydligare regler.

– Under pandemin var det jätteskönt för då var det noll tolerans, sen tycker jag det släppts mycket efter det. Det är bra med tydlighet då slipper man tjorv eller tjafs.

Hon tycker dock inte att det är någon överdriven rädsla varken från personal eller föräldrar på förskolan.

– Det är ganska hög närvaro, inte en massa onödig vab. De kanske har hårdare regler på vissa ställen därför blir det bra med en tydligare manual om vad som gäller.

Ulrika Lundberg på Myrans förskola i Öjebyn är också lättad.

– Tydligare regler kan ju bli en hjälp för föräldrarna också. Under pandemin snöt vi ju inte en näsa men nu är man lite tillbaka. Sen tycker jag inte att man bara kan styra efter feber. Om det rinner konstant eller att barnet inte kan äta eller sova för att det är så täppt i näsan tycker jag att barnet ska stanna hemma.

Varför tror du fler vabbar nu än före pandemin?

– Kanske många fortfarande tänker som under den tiden. Ibland är det svårt att avgöra om barnet är sjukt eller inte, säger Ulrika Lundberg.

Elisabeth Fjällström, förskolechef, öser superlativer över regeringens initiativ.

– Jag ser verkligen fram emot att vi får ett förtydligande för idag är det inte alltför ovanligt att personal och föräldrar har olika syn på om barnet orkar vara på förskolan eller inte. Det kan lätt bli så att föräldrar jämför mellan olika avdelningar då alla inte har samma regler, säger hon och erkänner att det kan bli godtyckligt ibland.

Hon menar att tydligare regler kommer att stävja personliga bedömningar av barnens sjukdomsstatus.

– Det finns rekommendationer men sen kom pandemin och det blev väldigt restriktivt, barnen fick inte vara snoriga överhuvudtaget. När sedan reglerna lättade blev det mer en tolkningsfråga. Föräldrarna fick ju vabba för jämnan, säger Elisabeth Fjällström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!