Församlingen ovetande om beslut

Beslutet om natthärbärget i Blomska gården togs utan Svenska kyrkans vetskap.

Kyrkoherde Mats Björk ser det inte som hållbart att driva ett härbärge utan personal. (Arkivbild)

Kyrkoherde Mats Björk ser det inte som hållbart att driva ett härbärge utan personal. (Arkivbild)

Foto: Catrin Renlund

PITEÅ2018-12-06 20:00

De senaste två vintrarna har Piteå församling tillsammans med Piteå kristna råd drivit natthärbärget, först i Blomska gården och sedan i Strömgården.

– Från Svenska kyrkans sida har vi varit tydliga sedan utvärderingen av förra året att vi inte är beredda att gå in med de resurser som ett härbärge kräver. Vi vill att ansvaret på ett tydligare sätt ligger hos kommunen, säger Mats Björk, kyrkoherde i Piteå församling.

Kommunstyrelsen har gått in med ungefär 270 000 kronor per år till natthärbärget varav drygt 100 000 kronor har varit driftsbidrag till församlingen. Mats Björk kan inte säga exakt vad församlingens egna kostnader blev, men fyra heltidsanställda under fyra månader torde röra sig om flera hundra tusen.

– Det vi har kunnat se bägge åren är att insatserna blev högre än planerat, särskilt förra vintern, säger Mats Björk.

Visste ni om att kommunen skulle öppna ett härbärge i Blomska gården?

– Det som kom ut nu senast var inte något som vi har varit med och diskuterat kring, säger Björk.

Hur tror du att ett härbärge utan personal fungerar?

– Vår ambitionsnivå under de här två vintrarna har varit att ha personal. Vi ser att det är viktigt för tryggheten och vår erfarenhet är att det behövs.

Enligt Mats Björk har församlingen avsatt pengar för att jobba mot målgruppen, men om man kommer stötta driften av natthärbärget kan han inte svara på.

– Vi har inte fört något samtal om finansiering för detta. Däremot tycker jag det är viktigt att lyfta fram att vi vill samverka med kommunen i arbetet med de bostadslösa som finns i vår stad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om