Träden föll som tändstickor i den starka blåsten under onsdagen. Vissa träd föll olyckligt och hamnade på byggnader och fordon. Lars Johansson, skadechef på Dina försäkringar, berättade att telefonerna gick varma på torsdagen, där oroliga personer fått egendom förstörd och behövde hjälp att reda ut hur försäkringen täcker.
– När det blåser en medelvind på 14 sekundmeter räknas det som storm och då täcker försäkringen och det råder ingen tvekan om att det gjorde det på onsdagen, säger Lars Johansson.
Han förklarar att när ett träd blåst ner på ett hus, är det husets försäkring som täcker kostnaden, förutsatt att man har villahem eller fritidshusförsäkring. Hamnar trädet på en bil, är det bilens försäkring som gäller, förutsatt att man har vagnskadeförsäkring.
– Något som är bra att veta är att om grannens träd blåser ner på "mitt" hus. Då är det objektets, alltså huset försäkring som gäller, inte grannens, säger Lars Johansson, som förtydligar att om ett träd blåser ner på gården utan att skada något, så utgår ingen ekonomisk ersättning för att avlägsna trädet.
Försäkringen gäller inte heller för klenare byggnader, exempelvis båthus och växthus.
Vidare förklarar Lars Johansson att om ett tak blåser iväg och lösöre förstörs så får man ersättning för både tak och lösöre.
Förutom husägare med stormskadade byggnader är det en hel del skogsägare som hörts av sig till försäkringsbolaget då skog blåst ner.
– Vi har tagit in extrapersonal som hjälper till att svara i telefon och som har hand om lantbruksersättning och det behövs för det ringer mycket mer än normalt.