I januari avslöjade tidningen Arbetarbladet att det förekommit vidlyftig representation i Svenska Kommun Försäkrings AB. Ett försäkringsbolag som ägs av tio kommuner i Sverige och Norge, bland annat Piteå kommun som äger tre procent.
När styrelsen tog del av uppgifterna så arbetsbefriades Björn Ryd och det togs beslut om en extern granskning.I styrelsen sitter bland annat Peter Roslund, som nyligen lämnade sitt jobb som kommunalråd. Han kostaterade då att det var viktigt att gå till botten med anklagelserna mot Ryd.
Nu är granskningen genomförd av Ernst & Young och det som framkommit anses så graverande att styrelsen konstaterar att förtroendet för vd är från styrelsens sida förbrukat och att en arbetsrättslig process ska inledas omedelbart.
Får han sparken?
– Vi skiljs åt och nu ska ett juridiskt ombud och styrelsen avgöra hur det ska gå till. Det finns tre scenarior. Uppsägning, att vi blir överens om att skiljas åt eller att vi bryter avtalet. Det sistnämnda kan tolkas som sparken, säger styrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång.
I rapporten bekräftas att det förekommit representation som strider mot bolagets representationspolicy, att kostnader som borde betraktas som privata utgifter har belastat bolaget, att felaktiga syften har angivits på kvitton och att namn har strukits över på verifikationer.
Högre chefer som misskött sig brukar väl sällan gå lottlösa?
– Vi ska värdera vad som framkommit och om det eventuellt kan bli tal om polisanmälan, säger Åsa Wiklund Lång.
Enligt uppgift har redan två politiker i Sundsvallspartiet polisanmält vd:n.
I rapporten påpekas också att bolagets policy för representation ger utrymme för tolkning.
– Ja, det går kanske att ha olika åsikter om vad som menas med sparsam och restriktiv representation.
Den säger också att rutinen för attest behöver justeras och att skriftliga rutiner behöver utvecklas.
– Styrelsen har ett ansvar att vara tydlig i sin styrning och uppföljning. Vi har vidtagit en rad åtgärder. Bland annan helt alkoholfri representation, nya skriftliga rutiner för attest och uppdrag är påbörjade för att förtydliga styrdokument, uppföljning och samspelet med de olika revisionsnivåerna, säger Åsa Wiklund Lång.