Förgasning av träpulver - nytt stort projekt vid ETC
Medan svartlutsförgasningsprojektet rullar vidare startas nu ett nytt förgasningsprojekt vid Energitekniskt Centrum, ETC i Piteå. Den här gången handlar det om att förgasa träpulver från skogsrester.
Cirka 45 procent av dagens förbrukning av bensin skulle kunna ersättas med syntetiska drivmedel från skogen, berättar Rikard Gebart, vd på ETC i Piteå.
Foto: Gunnar Westergren
Rikard Gebart, vd på ETC.
Potentialen från svartlut, som man vid ETC i Piteå har forskat kring i tio år, är cirka 23 TWh per år (25 procent) syntetiska drivmedel och direkt från biomassa ytterligare 20 TWh.
Fullt genomförd skulle övergången till förgasningsbaserade drivmedel medföra en minskning av Sveriges nuvarande koldioxidutsläpp med ungefär 20 procent eller 12 miljoner ton per år.
Samma kostnad som diesel
Produktionskostnaden för ovannämnda drivmedel från biomassa, DME och metanol, är jämförbar med den för fossila bränslen, 5-8 kronor litern. Det finns klara synergieffekter/samverkansvinster mellan förgasning av svartlut och träpulver vid massabruk.
Det nya förgasningsprojektet (egentligen två delprojekt) som nu startar i Piteå innebär högtemperaturförgasning (1200 grader C i förgasarens högtemperaturdel) av olika typer av finmalet pulver, och i första hand kommer man att arbeta med restbränslen som hyggesavfall, bark, stubbar etcetera. Man kommer alltså inte att konkurrera med massa- och sågverksindustrin om råvaran.
Den gas man utvinner är rik på kolmonoxid och vätgas och är lämplig för drivmedelsframställning.
Utmaningarna/svårigheterna hänger i huvudsak samman med bränslematningen och konstruktionsmaterialet för inneslutning av processen.
Energimyndigheten har beviljat 16,8 miljoner kronor till de två delprojekten i Piteå, som ska drivas av Infjärdens värme AB - Ivab (5,8 miljoner kronor) och ETC (10,9 miljoner). Ivab kommer att bygga och utveckla anläggningen samt äga tekniken för kommersialisering då den är färdigutvecklad. ETC står för forskningsdelen.
I konsortiet bakom förgasningssatsningen ingår även Luleå tekniska universitet, Sveaskog och Smurfit Kappa. Totalt beräknas projektet kosta cirka 25 miljoner kronor och anläggningen ska om allt går planenligt stå klar sommaren 2010.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!