Företagar-ja och nej till flygskatten

Majoriteten av Norrbottens företagare är kritiska till den föreslagna höjningen av flygskatten. Men det finns de som är för. En av dem är Anna Borgeryd, delägare i Polarbröd.

Flygskatt. Majoriteten av länets företagare säger nej till höjd flygskatt men det finns undantag. (Arkivbild)

Flygskatt. Majoriteten av länets företagare säger nej till höjd flygskatt men det finns undantag. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-12-02 16:50

I veckan presenterades en statlig utredning som bygger på en höjning av flygskatten på mellan 80 och 430 kronor under 2018. Mottagandet av förslaget har varierat och i norr har kritiska röster höjts. Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman är upprörd och sade till PT den 20161130 att: "Flygplatsen är oerhört viktig för den här regionen, i synnerhet för besöks- och näringslivet. Jag accepterar inte det här."

Piteås kommunalråd Peter Roslund är inte lika direkt negativ och förespråkar någon form av differentierad skatt. "Vi vet att flyg belastar miljön och då kan man inte bara säga nej till skatt." sade han till PT 20161123.

Företagaren Anna Borgeryd som är ordförande för Polarbröd, går mot strömmen och säger ja till höjd flygskatt på fossila bränslen. Till NSD säger hon: "Det är inte som att priset fördubblas eller så. Vi får se om 80 kronor per resa kommer att påverka beteendet nämnvärt.

På frågan om höjd flygskatt inte slår orimligt hårt i norr svarar hon: "Det är klart att kostnadsökningen drabbar oss i norr mer, för vi har längre avstånd. Men vi kan ändå inte offra ett rimligt stabilt klimat i framtiden för att vi vill flyga billigare nu. Om vi talar om att främja och stärka Norrland tycker jag att det är relevant att prata om att låta vinster från naturresursutvinning återinvesteras här – varför inte i bättre och snabbare järnväg.

Samuel Holmström, ordförande för Företagarna i Piteå, är kritisk till förslaget om höjd skatt, och menar att det slår hårt mot företagandet i Norrbotten.

– Jag är otroligt skeptiskt till detta. Jag ser det som en skatt på avstånd som vi har mycket av här. Hårdast slår det mot oss i Norrbotten där det inte finns några alternativ till flyget. Företagare i norr behöver flyget för att kunna ta del av ett samarbete som ofta finns långt borta, säger han.

En differentierad skatt där höjningen skulle bli lägre för inrikesresor tror han inte heller på men säger att det kunde vara ett mindre dåligt alternativ för Norrbotten.

Då det gäller miljöaspekten tycker han det är bra att Sverige är ett föregångsland men att det kostar att vara ett gott föredöme och riskerar att sänka konkurrenskraften.

– Som jag ser det har miljön inga gränser och jag tycker nog att Sverige skulle lägga krutet på miljöarbete utomlands. Om flygskatten hade varit på EU-nivå hade det kunnat jämna ut skillnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om