Förening polisanmäler den svenska militären

UTRIKES. Föreningen Afghanistansolidaritet polisanmäler den svenska militären. Enligt Bo Persson, Piteå, var det ett misstänkt folkrättsbrott när svensk trupp i Afghanistan sköt ihjäl "klanledaren" Matou Nematullah i byn Boka.

Piteå2007-03-15 00:00
Bakgrunden till polisanmälan är den dokumentär som sändes i Kalla Fakta, TV4, för en dryg vecka sedan.

I programmet rekonstruerade journalisten Gustaf Fridolin händelseförloppet i byn Boka den 12 september 2006. När en styrka bestående av 46 svenska soldater, ett finskt team, en mindre amerikansk styrka och medlemmar från afghanska armen anlände till den lilla byn Boka (cirka 400 invånare) utbröt en eldstrid.

Striden slutade med att den misstänkte Matou Nematullah sköts ihjäl.

- Det var en planerad aktion och efteråt rapporterade befälhavaren "main target down", alltså att huvudmålet var oskadliggjort, säger Bo Persson, som är styrelseledamot i föreningen Afghanistansolidaritet.

Försvarar anfallet

Föreningens åsikt har stöd av Kalla Fakta-dokumentären, men enligt Försvarsmaktens officiella förklaring var syftet med besöket i Boka att samla information för att vid ett senare tillfälle kunna gripa en man som ledde ett beväpnat kriminellt nätverk som agerade i området.

Så här förklarar överste Bengt Sandström, som var chef för det dåvarande svenska truppbidraget till Isaf (International security assistance force), händelsen.

"Vi blev utsatta för beskjutning. Då övergick vår operation till ett anfall för att förbättra vårt läge. Inledningsvis var vi helt nedtryckta av elden. Det dröjde ett tag innan jag kunde överblicka situationen. Om vi inte genomfört ett anfall mot dem som besköt oss var det min bedömning att de skulle omgruppera till vår väg ut ur området och angripa oss där."

Gjort polisanmälan

Men det är en historieskrivning som föreningen Afghanistansolidaritet inte delar.

- Här hemsöks en by med en taktik som man visste skulle leda till strid. På så sätt ansåg man sig ha rätt att mörda Matou Nematullah, men enligt Genevekonventionen ska misstänkta brottslingar lagföras, få rättegång och dömas.

- Afghanistansolidaritet ser dödsskjutningen som en trolig krigsförbrytelse och därför har vi gjort en polisanmälan om misstänkt brott mot folkrätten, säger Bo Persson.

Tror du att en polisanmälan leder någonstans?

- Det är svårt att veta, men vi vill få saken utredd och en polisanmälan kan väcka opinion så att fler reagerar mot det som händer i Afghanistan. Numera är så väl vänstern som miljöpartiet kritiska till att svenska trupper har stridande uppgifter i Afghanistan.

Kritiken mot den svenska truppnärvaron har vuxit den senaste tiden. Ett upprop med kravet att "Ta hem de svenska trupperna från Afghanistan - öka den civila hjälpen" som är undertecknat av flera kända svenska politiker och intellektuella cirkulerar just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om