Fördelen med ett akvarium

Ett akvarium har många fördelar jämfört med sällskapsdjur som hund, katt eller kanin. Det är förhållandevis billigt, fungerar som luftfuktare i torra bostäder och så är det så rogivande att studera fiskarna, bättre än att titta på tv!

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2009-10-17 06:00
Det säger Jan-Erik Unnbom, som torde veta vad han talar om. Han och hans familj har innehaft akvarieaffär i 41 år, varav 27 år i Piteå. En tid ägde och drev man tre zoologiska butiker: i Luleå, Älvsbyn och Piteå.
- Det började i augusti 1968 med att vi tog över Tropik-butiken i Shoppingcenter i Luleå, flickan som hade den for till Amerika, berättar Jan-Erik Unnbom,75 år, när vi träffar honom nere i Akvariekällaren på Uddmansgatan i Piteå, där det är behagligt att stiga in i den 26-gradiga värmen i en lokal som han delar med ett 30-tal akvarier.
Här har Pitebutiken legat sedan flytten från Sparbankshuset för åtta år sedan.
År 1968 hade Jan-Erik Unnbom, som från början kommer från Näsbyn utanför Kalix, fortfarande kvar sitt lärarjobb - han är utbildad lärare och har undervisat i geografi, biologi och teckning vid högstadiet samt inte minst arbetat som obslärare i Luleå kommun under många år. Så det fick bli frun som skötte zoobutiken. Hon har alltid haft ett speciellt intresse för fåglar och Tropik sålde både burfåglar, hund- och kattutensilier samt under stundom silkesapor, alligatorer, ödlor, gnagare och sköldpaddor förutom akvariefiskar och allt vad som därtill hör.
Gamla priskuranter
År 1968 kunde man få en dvärgpapegoja för 98 riksdaler och en guldhamster för 20:75. En guppy kostade 1 krona och 10 öre och en svärdbärare liksom platy och wingtail kostade 3:75 styck. Det framgår av gamla prislistor från Tropik som Jan-Erik Unnbom har sparat.
Han visar dock inte listorna primärt för att peka på hur billigt allt var för fyrtio år sedan, utan snarare tvärtom.
- Om man tar hänsyn till penningvärdets försämring har det blivit relativt sett billigare att skaffa sig ett akvarium med fiskar. För en guppy tar jag i dag 20 kronor, för svärdbärare 25, gurami 40 och neontetra 10-12 kronor. Leverantörerna säger till mig att jag nog måste öka priserna, men ...
Akvarium förknippar man kanske främst med barn, men det finns akvarister i alla åldrar och av alla de slag. Från dem som nöjer sig med en guldfiskskål (rekommenderas inte) till dem som lägger ned åtskilliga timmar på sina krävande saltvattensakvarier.
Tomt utan akvarium
- Folk som en gång haft akvarium men gjort sig av med det, känner ofta en saknad och tomhet och skaffar sig förr eller senare ett igen.
Det är väl okej att ha ett sällskapsakvarium för att det är dekorativt, en vacker inredningsdetalj, bara man kommer ihåg att akvariefiskar är levande varelser som kräver matning och viss skötsel (rengöring av akvariet och vattenbyte).
En kund kommer in och frågar efter undulater. Det är inget som Akvariekällaren så att säga har i lager, men i bland får Unnbom tips om folk som har fågelungar och kan förmedla ett köp.
- Jag tycker 6-7 veckors ålder är tillräckligt. Om man tar en ung fågel kan man få den att sitta på fingret och bli väldigt tam. Det är som hembakt bröd, säger Jan-Erik med en överraskande liknelse som påminner om att han själv är bagarbarn (han har skrivit en självbiografi som heter "Bagarens son").
Prisar Piteborna
Senare liknar Unnbom, som för övrigt även är en hängiven hobbykonstnär, en fiskart vid en bil: "karpar har en ganska rak mage, ungefär som en gammal Saab" (själv har Unnbom ingen bil, han pendlar dagligen mellan Piteå och hemmet i Luleå med buss).
Vid 75 års ålder borde Jan-Erik Unnbom kunna dra sig tillbaka med ålderns rätt. Visst är det jobbigt ibland, medger han, men roligt också, framför allt roligt att få träffa och prata med folk. Han prisar Piteborna, de är gudomliga!
Han talar även varmt om sin hustru:
- Utan henne hade det aldrig gått att ha djuraffär, säger Jan-Erik Unnbom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om