För att barn ska få fira jul utan ångest

När skolor, fritidshem och träningar tar jullov försvinner frizonerna för många barn.
– Istället för att känna julens magi har de ångest för de vuxnas alkoholintag. Därför vill vi se en vit jul för alla barns skull. Det handlar inte bara om de som har problem, utan är en solidaritetshandling, säger Anna-Lena Gröhn, IOGT-NTO.
Hon är med och driver kampanjen både på nätet och på parkeringsplatser.

Samlar namnunderskrifter för barnens skull. Anna-Lena Gröhn, från IOGT-NTO bär ut symbolen Peppis för kampanjen ”Vit jul” ur husvagnen.

Samlar namnunderskrifter för barnens skull. Anna-Lena Gröhn, från IOGT-NTO bär ut symbolen Peppis för kampanjen ”Vit jul” ur husvagnen.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2014-12-20 06:00

Klockan är strax efter tio en fredagsmorgon. Parkeringen utanför matvaruhuset är redan full. En traktor täcker isiga partier med sand och kundvagnar fyllda med julmat och glögg i plastpåsar rullar skramlande förbi.

Precis intill ingången står en söt orange husvagn med vita moln på parkerad.

I blåsten kämpar Anna-­Lena Gröhn, Olle Andersson och Camilla Nyman Eriksson från IOGT-NTO med att sätta upp en stor affisch som bara vill blåsa ner.

En vindil tar med sig en bunt servetter som rullar iväg över parkeringen.

Efter en stund har de kommit i ordning och är redo att sprida sitt budskap om en vit jul – som inte alls handlar om snö, utan om nykterhet.

. .

”Måste börja någonstans”

Sist ut från husvagnens inre är symbolen för hela kampanjen: Pepparkaksgubben ”Peppis”.

– Vi vill att vuxna över 18 år skriver under på att vara nyktra på julafton, juldagen och annandagen, säger Anna-Lena Gröhn.

Hon är distriktskonsulent för Norrbotten och har varit engagerad i kampanjen sedan den startade för åtta år sedan.

– Egentligen borde alla barn få uppleva en vit jul och vita dagar resten av året också, men man måste ju börja någonstans, säger hon.

Utanför husvagnen, som är lånad från Örnsköldsvik, bjuder de förbipasserande på varm glögg och pepparkakor.

”Glögg? Får vi bjuda på lite glögg?”.

Och så några ord om kampanjen.

. .

Lyx med avlösare

Sammanlagt har närmare 16 000 personer runt om i Sverige skrivit under på att inte dricka alkohol i jul.

Anna-Lena Gröhn och Olle Andersson har redan gjort kampanjdagar i Luleå, Boden och nu är det Piteås tur.

Tillstånden är klara och på morgonen drar de husvagnen till aktuell plats. Mellan tio och fyra pratar de om den vita julen.

Nu finns en avlösare på plats som bonus, det betyder att de kan turas om att gå iväg och äta lunch.

– Efter en dag har man ont överallt och är ganska matt. Det är tufft om det är riktigt kallt. Det är full rulle, när man kommer hem planerar man inför nästa dag. Vart man ska värma glögg och så brukar jag lägga ut foton från dagen på nätet, säger Anna-Lena Gröhn.

. .

Ångestklump i magen

– Julen ska vara barnens högtid, det är deras ögon som ska tindra. Barn ska inte behöva fira med en ångestklump i magen. Det är det som den här kampanjen handlar om, säger Anna-Lena Gröhn.

– Under högtider stänger stora delar av samhället. När förskolor, skolor, fritids och sportaktiviteter tar julllov försvinner frizonen för många barn. För att de ska ha något att berätta om när de kommer tillbaka till skolan ordnar vi olika aktiviteter under advent och jul, säger Camilla Nyman Eriksson.

Trots dagar ute ”på fältet” är Vit jul ändå störst på nätet.

Kampanjen finns både via egen hemsida, på Twitter och Facebook, där det i dagsläget är 115 802 som gillar.

19 409 har läst texten: ”Julen är barnens högtid. Jag lovar därför att avstå drycker med en alkoholhalt över 2,25 volymprocent under julafton, juldagen och annandag jul”.

19 409 har via tangentbordet skrivit sitt namn därunder och klickat på ”Skicka”.

. .

Eget missbruk

Anna-Lena Gröhns engagemang grundar sig i ett eget missbruk.

– Jag vet vad det innebär och vill att andra ska få det annorlunda – att föräldrar ska ge sina barn bättre lov än vad jag gav min dotter. Det är ingen hemlighet att jag själv varit där, men nu har jag varit drogfri i tjugotre år. Därför är den här frågan extra viktig för mig. Jag fick hjälp av samhället när jag var ett vrak och det här är mitt sätt att ge något tillbaka, säger Anna-Lena Gröhn.

Hon stampar med fötter och skrattar.

– Jag gör allt mellan att koka kaffe, twittra och hålla föredrag.

. .

”Promoe” ambassadör

I kampanjen nationellt finns olika ambassadörer som ska hjälpa till att sprida budskapet.

En av dem är artisten Mårten ”Promoe” Edh. Han slutade dricka då det drev honom till att göra farliga, kriminella saker. Han firar nu ett vitt liv, där julen är en självklar del.

Programledaren Kitty Jutbring skriver att hon inte vill vara del av något som påverkar 400 000 barn negativt, bara i Sverige.

Andra ambassadörer är hockeylegenden Börje Salming och bloggaren och författaren Clara Lidström, som ser den vita julen som en solariditetshandling.

. .

Lättare tacka nej

Att skriva under på en vit jul även om man inte har alkoholproblem själv – är ett sätt att visa omtanke i ett större perspektiv:

– Normen i samhället är att dricka, men tar du ställning ger det ringar på vattnet. ”Kan hon så vågar jag.” Det blir ett socialt sammanhang som man kan ta ett tydligt steg in till, säger ­Anna-Lena Gröhn.

– Det kan också bli lättare att tacka nej till starkvinsglöggen eller snapsen. När någon frågar ”Ska inte du ha?”, kan man hänvisa till att man skrivit under ett avtal, och att man tänker hålla det man lovat, säger Camilla Nyman Eriksson.

. .

Sprida i sociala kanaler

De resonerar kring att det kan vara lättare att låta bli alkohol om man har något att hänvisa till, och att man påverkar andra genom att sprida det i sina egna sociala kanaler.

– Det handlar om att vara nykter för alla barns skull, säger Camilla Nyman ­Eriksson.

. .

Har ni tillit till att de som skriver under håller sitt löfte?

– Absolut, jag tror att de som sätter sin namnteckning antingen på nätet eller när vi står på stan håller sitt löfte. Men om jag frågar någon och de svarar ”Nej, jag vill dricka min glögg på julafton”, då säger jag inget mer. Det är deras val och jag försöker inte övertala någon. Då önskar jag bara god jul, säger Camilla Nyman Eriksson.

. .

Låna ut statusrad

Kampanjen för att samla namnunderskrifter ute på fält är slutförd här i norr för denna jul. Men arrangemangen pågår under hela december.

Och på sociala medier kan man fortfarande låna ut sin statusrad till ett barns berättelse om jul och alkohol.

Berättelser, som är fyllda av besvikelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om