Med jämna mellanrum beger sig kräftfiskarna ut i kanoter eller båtar för att vittja sina burar. Andra halar upp burarna direkt från strandkanten.
Varierande fiskelycka
Fiskelyckan varierade dock.- Det ska vara en bra säsong, men vi har inte lyckats så bra hittills, säger Mats Eriksson, som är i färd med att flytta burarna längre nedströms.
Då har han ändå fått ett 20-tal kräftor.
Med sig i kanoten har han sonen Johan, som trots sina 14 år redan är en veteran i kräftfiskesammanhang.
- Han var med första gången när han var två veckor gammal, berättar Mats Eriksson.
En annan veteran är Tage Ahlqvist från Harrbäcken. Han har fiskat kräftor i Alterälven i ungefär 20 år.
- Det här är ett ganska bra år. Kräftorna har vuxit till sig sen i fjol, de är av lite större modell än vanligt.
Högt vattenstånd
Att vattenståndet i älven är det högsta på många år verkar dock inte ha någon inverkan på fiskelyckan.- Nej, det verkar inte spela någon roll. Antalet kräftor som fångas är ganska lika år från år, säger Tage Ahlqvist.
- Däremot brukar man alltid få mest kräftor när man vittjar burarna första omgången. Det är aldrig lika mycket när man vittjar de följande omgångarna, kräftorna kanske blir skrämda av att det är så mycket liv och rörelse.
Årlig tradition
Kräftfisket i Alterälven sker bara en gång per år, och det är bara markägare i området som har rätt att fiska.Varje markägare får fem kräftburar till sitt förfogande, och fisket får hålla på från klockan 15.00 till midnatt.
Under de nio timmarna brukar det fångas mellan 5 000 och 7 000 kräftor. De kräftor som är mindre än nio centimeter ska dock kastas tillbaka i älven.
Kräftskiva
Utslaget per fiskare blir antalet fångade kräftor inte så mycket, men det brukar räcka till en liten kräftskiva på lördagskvällen, om än att de får drygas ut med inköpta kusiner från affärernas frysdiskar.- Fast vi gör det här mest för att det är mysigt, och det är roligt för barnen, säger Lena Eriksson om kräftfisket i Alterälven.
Metmetod
Barnen har sin egen favoritmetod att fånga kräftor. De står vid strandkanten och metar, med betet fastbundet i reven.- Det är kul. Fast det är svårt att få kräftorna att fastna, de biter sig ju inte fast i betet som fiskarna gör, säger tolvårige Martin Viklund.
- Så när de nyper fast får man inte rycka i spöet, utan det gäller att dra upp dem väldigt sakta.