Statistiken kommer från Svenska Livräddningssällskapet (SLS) och har sammanställts av nyhetsbyrån Siren. Sammanlagt har 59 personer drunknat i Sverige mellan 2014-2017 samt januari 2018.
– Vi kan inte se någon tydlig trend över tid. Precis som med drunkningsolyckor generellt är det i hög grad kopplat till väder och vind, säger Mikael Olausson på SLS till Siren.
Januari 2018 har varit en ovanligt mörk månad i sammanhanget. Livräddningssällskapet har ännu inte färdigställt månadens siffror, men utifrån uppgifter i media har preliminärt åtta personer omkommit i isolyckor. Dock ingen i Norrbotten så vitt känt.
Under hela fjolåret drunknade elva personer i isolyckor i Sverige. Snabba väderomslag med mildväder och blåst, liksom höga flöden i många vattendrag, har gjort isarna osäkra hittills i år.
De senaste fyra åren har över hälften av fallen inträffat under perioden januari-mars. Skridskoturer, vinterfiske och skoteråkning ligger bakom de flesta dödsfallen.
– Skoteråkning på isarna har historiskt sett varit en tung bakomliggande faktor i Norrland. Men här har vi sett en förbättring tack vare bland annat informationskampanjer. Issäkerhetsrådet har fått uppdraget att analysera de olika olyckstyperna och hur vi kan motverka dem, säger Mikael Olausson.
Äldre män är kraftigt överrepresenterade när det gäller isolyckor. Samtliga 20 personer som avled under 2016 var män, hälften av dem över 70 år.
– Det är en typisk riskgrupp, på samma sätt som vid drunkningstillbud i stort och vid andra typer av olyckor, säger Mikael Olausson.