Den nuvarande anläggningen med två rörliga solpaneler stod klar hösten 2011 där Pite energi samarbetade med Energimyndigheten som betalade 55 procent av investeringen. Dessutom deltog i Lappia universitet i projektet där också de satte upp en försöksanläggning i Finland.
– Totalt investerade vi 900 000 kronor i panelerna, en investering vi inte kunnat göra utan samarbetena, säger Pite energis vd Daniel Fåhraeus.
Han har tidigare berättat om att bolaget vill gå vidare i satsningen på solpaneler, en teknik som växer starkt i hela världen just nu och som med råge passerat vindkraften, och nu kliver energibolaget vidare genom att bygga fler paneler i Piteå.
På egen mark
Tidigare fanns tanken att bygga panelerna vid Lomtjärn nära E4 men det har skrinlagts på grund av trafiksäkerhetsskäl.
– Nu undersöker vi möjligheten att bygga solpanelerna på egen mark nära Idéhuset, säger Pite energis vd.
Konkret handlar det om 1 450 kvadratmeter stora paneler som beräknas producera 220 kwh med prislapp 3,4 miljoner kronor.
Säljer överskottsel
Strömmen från de nuvarande panelerna går rätt in i huvudkontoret vid Timmerleden, så blir det också med de nya solpanelerna, som dock kommer att ge en överproduktion av el.
– El som vi hoppas kunna sälja på marknaden, säger Pite energis vd, som lanserar idén att folk kanske är intresserade av att köpa andelar i de nya solcellerna.
Daniel Fåhraeus säger också att Pite energi ser gärna att folk investerar i egna solpaneler.
Trots att ni kanske tjänar mindre pengar om folk börjar producera helt egen el?
– Börjar Piteborna bygga fler solpaneler köper vi gärna den elen och i framtiden kan vi också tänka oss att både sälja och montera den förnybara energin, säger Pite energis vd.