Fler söker plåtslagarutbildningar

Efter svaga år har intresset för att utbilda sig till plåtslagare ökat markant. Det märks vid Strömbackaskolan i Piteå och vid Kungsgårdens gymnasium i Luleå som har rekordintag till plåtutbildningen.

De vill in i plåtbranschen. Från vänster Petter Dahlqvist, Anton Nygren och Johannes Kuoppala.

De vill in i plåtbranschen. Från vänster Petter Dahlqvist, Anton Nygren och Johannes Kuoppala.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-03-11 10:30

Videon är inte längre tillgänglig

– Det har varit helt hysteriskt senaste åren när det gäller sökande till byggprogrammet, säger Christian Ericsson, lärare vid Strömbackaskolan.

Kungsgården har 16 sökande till plåtutbildningen inför hösten vilket kan jämföras med de tre som nu går andra året, och sex som går tredje året.

Han pekar på att nu syns byggkranarna över Piteå och det bidrar till att öka intresset.

– Arbetsmarknaden är jättebra och det gäller det mesta inom byggsidan. 100 procent av de som varit elever hos oss har fått jobb, säger gymnasieläraren.

Lärlingsprogram

En del i framgången är det speciella lärlingsprogram Strömbackaskolan tagit fram i samarbete med lokala företag och som PT skrivit om där elever får varva teoretiska studier vid skolan med praktik på företag.

Just nu arbetar Christian Ericsson och rektor Lorentz Eriksson med att pussla ihop de sista placeringarna för Petter Dahlqvist, 17 år från Älvsbyn, Anton Nygren 16 år från Öjebyn och Johannes Kuoppala, 17 år, från Bergsviken, som valt inriktning plåt inför hösten 2015.

Under våren gör eleverna så kallad miljöpraktik på företag. Till hösten blir det praktik tre dagar i veckan och teoretiska studier vid skolan två dagar i veckan. I dagsläget är det klart att Peter Lundbergs plåtslageri, Wixner och Plåtcentrum kommer att ta in gymnasiala lärlingar till hösten.

Det gynnar företagen eftersom de tre eleverna valt att utbilda sig inom ett bristyrke där exempelvis Storfors plåt behöver nyanställa tre-fyra plåtslagare.

En generation borta

– Vi har borta en hel generation plåtslagare där bristen klart hämmat oss, säger Fredrik Wiklund.

Han uppger att bristen gäller hela landet. De kommande fem åren behövs ett tillskott av 1 000–1 500 plåtslagare per år.

– Effekten hos oss är att vi inte kan öka volymen fast vi vill det. Nu pusslar vi med andra företag för att klara orderingången, men ibland är det svårt, säger Wiklund.

En betydande del i orsaken till att intresset för plåtslagaryrket ökat är det rikstäckande projekt "Strålande utsikter" som branschen drivit där lokala företagare i Piteå varit på Noliamässan och informerat och där yrkesambassadörer som Christoffer Asplöv besökt gymnasieskolor för att locka till yrket.

Till PT säger han att det finns goda skäl att bli plåtslagare. Branschen skriker efter folk och ingångslönen är bra.

– Jag får ut 23 000 kronor efter skatt. Det finns pengar att tjäna för duktiga plåtslagare.

Plåtslagarutbildningar

Gymnasieskolans treåriga byggprogram. I årskurs två väljer du plåtslageri som inriktning. Efter utbildningen följer cirka 2 år som lärling.

Om din gymnasieskola inte har en egen byggnadsplåtslager- eller ventilationsutbildning kan du genom praktik i företag och utbildning, av branschen godkänd utbildare, ändå utbilda dig till plåtslagare utan att byta skola.

Företagslärlingar blir anställda och utbildas dels på företaget och dels av branschen godkänd utbildare. Denna utbildningsform tar 4 år.

40-veckors plåtslageriutbildning genom Arbetsförmedlingen, därefter följer 1,5 år–2,5 år som lärling, beroende på tidigare yrkeserfarenheter.

På några platser i landet kan man få utbildningen genom Komvux. Det gäller främst platser där gymnasieskolan har en egen plåtslageriverkstad och yrkeslärare.

Källa: Plåt och ventilationsföretagen (PVF)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om