Fler ska våga amma öppet

Vissa tycker att det är stötande att mammor sitter och ammar på offentliga platser. Det vill Helene Stenbro från Amningshjälpen ändra på.

Lina Wallander Karlsson ammar lille Otto nästan överallt. "Det är naturligt att amma och de som inte känner sig bekväma behöver ju inte titta".

Lina Wallander Karlsson ammar lille Otto nästan överallt. "Det är naturligt att amma och de som inte känner sig bekväma behöver ju inte titta".

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2013-10-09 17:26

Videon är inte längre tillgänglig

För två år sedan startade det nationella projektet Amningskurs för blivande föräldrar. Fokus ligger på förebyggande vård och utbildning om amning – kurser hålls i hela landet.

På onsdagen startade kampanjen om amning i offentlig miljö som ska få fler kvinnor att amma öppet. Den bygger på att klistermärken "Du kan amma här" ska sättas upp på kaféer och i butiker som vilken dekal som helst, men med budskapet att det är okej att amma på den här platsen. Den internationella amningssymbolen ska mjuka upp synen på amning som blivit mindre tolerant, enligt Helene Stenbro, som gav tips och råd i Gallerian på onsdagen.

Stärka mammorna

– Kampanjen och dekalen ska stärka blivande och nyblivna mammor att våga amma i offentlig miljö. Det är jättemånga som inte känner sig riktigt trygga med att sätta sig och amma på ett kafé till exempel.

Hon menar att mycket tyder på att det är klimatet i dagens samhälle som blivit amningsfientligt, folk tycker det är äckligt att se när kvinnor ammar. Hon tror också att ju mer sexualiserade brösten blivit, desto konstigare tycker folk det är att det ligger ett barn vid bröstet.

– Ja, det pågår hemska diskussioner på internet och det är inte på vilka forum som helst, utan sådana forum där barn och familjer diskuteras.

Hon säger att hon fått stöd och glada tillrop av andra mammor när hon suttit och ammat någonstans på stan.

– Kan hon, så kan jag, tror jag att de tänker. Vi måste våga amma öppet så att vi inte isolerar oss hemma eller slutar amma tidigt.

Amning

Amningsfrekvensen i Sverige sjunker sedan 1996.

97 procent av de gravida uppger att de vill amma sina barn, men trots att nästan alla mammor börjar amma på BB sjunker siffrorna snabbt och efter två månader får endast 67,1 procent av alla spädbarn enbart bröstmjölk.

Källa: Amningshjälpen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om