Fler företagssamma i länet

För tredje året i rad växer företagsamheten i Norrbotten. Även nyföretagsamheten ökar i länet, efter att ha minskat tre år i rad.

Så väl företagsamheten som nyföretagandet ökar i länet, men inom välfärdssektorn är andelen låg. Jan-Olov Nordström, Svenskt Näringsliv i Norrbotten, anser att en attitydförändring är nödvändig för den framtida företagsamheten.

Så väl företagsamheten som nyföretagandet ökar i länet, men inom välfärdssektorn är andelen låg. Jan-Olov Nordström, Svenskt Näringsliv i Norrbotten, anser att en attitydförändring är nödvändig för den framtida företagsamheten.

Foto: Sanna Eriksson

Piteå2016-03-08 20:30

Företagsamheten uppgår nu till 10,5 procent, vilket är högre än någonsin tidigare. Även bland länets kvinnor ökar företagsamheten. Bland den yngre delen av befolkningen är företagsamheten oförändrad för fjärde året i rad.

– Företagsamheten i Norrbotten är fortfarande lägre än i de flesta andra svenska län. Det är avgörande för Norrbottens framtid att vi har en företagsamhet som utvecklas och växer, säger Jan-Olov Nordström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten.

Även nyföretagsamheten i Norrbotten ökar i år. Andelen nyföretagsamma uppgår nu till 9,0 nyföretagsamma per 1 000 invånare i arbetsför ålder. Även bland kvinnor ökar nyföretagsamheten i länet enligt årets mätning. Nyföretagsamheten bland de unga minskar dock något.

Företagsamheten ökar alltså för tredje året, men nyföretagande ökar i år efter att minskat i tre år.

Hur går det ihop?

– Det kan bero på att företag utökar sina styrelser och då räknas dessa som företagsamma. Därav skillnaden, säger Jan-Olov Nordström.

Företagsamheten ökar för närvarande i elva av länets 14 kommuner. Liksom i fjol är det Jokkmokk som har länets mest företagsamma befolkning med 18,6 procent företagsamma. Tvåa ligger Arjeplog med 17,5 procent företagsamma. Samtidigt har Arjeplog Sveriges lägsta företagsamhet inom välfärdssektorn.

Vad beror det på?

– En förklaring är att Arjeplog är en liten kommun med en begränsad marknad. Samtidigt är företagsamheten inom välfärdssektorn svag i hela Norrbotten. I endast tre län är företagsamheten inom sektorn lägre än i Norrbotten.

Vad är orsaken till det?

– Kommuner och landstinget i Norrbotten är inte bra på att släppa fram privata initiativ. Det är få kommuner som har nappat på lagen om valfrihet, exempelvis inom hemtjänsten, säger Jan-Olof Nordström som anser att det i grunden finns ett politiskt motstånd.

– Ja, så är det. Men en starkare utveckling av företagsamheten i välfärdssektorn kan ge både effektiviseringar och innovationer. Det skulle också kunna bidra till en förbättrad företagsamhet bland kvinnor, då sex av tio företagsamma inom sektorn är kvinnor.

Antalet företagsamma människor uppgår till knappt 880 000 i Sverige, vilket är en ökning med drygt 15 000 personer jämfört med 2014. Sammantaget innebär det att 12,3 procent av den arbetsföra befolkningen är företagsam. I Norrbotten ökade antalet företagsamma människor med cirka 350 personer under 2015 och uppgår nu till drygt 19 200 personer, vilket motsvarar 10,5 procent av befolkningen.

Vem är företagsam?

I den här undersökningen räknas en person som uppfyller något av följande kriterier som företagsam:

• personen har en F-skattsedel.

• personen är delägare i ett aktivt handelsbolag.

• personen är VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Individerna räknas bara en gång oavsett om personen ansvarar för ett eller flera företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om