Allt färre får plats på förskola i tid i Sverige – men så är inte fallet i länet. Här har de flesta kommunerna skärpt till sig de senaste åren. Det visar statistik från Kommun- och landstingsdatabasen som sammanställts av nyhetsbyrån Siren.
Andelen barn som får plats på förskola senast på önskad dag har minskat från 70 till 63 procent på tre år i landet. Allra minst sannolikhet att få börja i tid 2016 hade barn i Robertsfors och Laholm, där 6 respektive 11 procent av barnen fick plats önskat datum.
– Självklart är det ett problem för de enskilda familjerna, men det påverkar även jämställdheten och samhällsekonomin, säger Olof Johansson-Stenman, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, till nyhetsbyrån Siren.
Men i Piteå kommun har 94–96 procent av barnen fått plats i tid de senaste åren, för att 2016 kommit upp i 100 procent. Tuffare är det i Arjeplog, där siffran är 73 procent.
Länets bottennotering gör Haparanda, där endast 30 procent av de sökande föräldrarna får plats till barnet det datum de önskat.
– Hur stort problemet blir för den enskilda är svårt att sätta ett mått på. Men det forskningen visar är att det ofta är kvinnor som tar ledigt den extra tiden, och att den osäkra jobbstarten är en bidragande orsak till löneskillnader mellan könen och möjligheten att göra karriär för kvinnor, säger Olof Johansson-Stenman.
Arvidsjaur och Älvsbyn har inte rapporterat in några siffror de senaste åren.