Prognosen för arbetsmarknadsutsikterna i Fyrkanten sträcker sig till årsskiftet 2008/2009 och pekar på att jobbtillfällena blir fler. Redan förra året ökade sysselsättningen med 1 800 personer. Det innebär också att den totala arbetslösheten (arbetslösa och personer i program med aktivitetsstöd samt i arbete med stöd) minskar. I april 2007 var 6 200 personer i Fyrkanten arbetslösa, 2 100 färre än vid samma tid för ett år sedan. Den öppna arbetslösheten minskade med 300 personer.
Under årets fyra första månader har 4 800 lediga platser nyanmälts till arbetsförmedlingarna i Boden, Piteå, Luleå och Älvsbyn, en ökning med drygt 200 platser jämfört med samma period föregående år.
Fler varuhus
Det är främst gruv- och stålnäringen, handeln och stora infrastrukturella satsningar som ger fortsatt ökad sysselsättning i regionen.Inom handeln har arbetstillfällena ökat de senaste åren och omfattar nu cirka 7 300 personer i området. Och antalet anställda förväntas öka med 200 personer, då etableringar av varuhus och stormarknader fortsätter i Luleå och Piteå.
Att hushållsnära tjänster införs vid halvårsskiftet kommer att medföra en efterfrågan av olika yrkesgrupper inom serviceområdet, enligt rapporten.
Svårt rekrytera
Men företag har också svårt att hitta rätt arbetskraft. 26 procent av arbetsställena inom det privata näringslivet uppger att de haft svårt att rekrytera personal med rätt utbildning och kompetens. Bristen finns främst inom bygg- och anläggningssektorerna, tekniska konsulter och IT-sektorn.I den offentliga sektorn tros antalet anställda minska med hundra personer, dock finns det en brist på bland andra förskolelärare, röntgensjuksköterskor och tandläkare.
- Men inom den offentliga sektorn handlar det mest om ersättningsrekrytering, bland annat vid pensionsavgångar, säger Lena Liljebäck.
Men det finns de som har fortsatt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Lågutbildade, långtidsinskrivna, utrikesfödda och funktionshindrade utgör en stor del av sökandegrupperna.
- Nu ska vi försöka komma ut till småföretagen, för vi tror att det finns många dolda jobb där som skulle passa exempelvis funktionshindrade, säger Lena Liljebäck.