För socialtjänsten i Piteå är EU-medborgare som lever på att tigga en relativt ny företeelse. De flesta skötte sig i det stora hela själva. Men de senaste månaderna har bilden förändrats något.
– Tidigare var de inte intresserade av hjälp från vår sida, men i våras ökade kontakterna. Kanske beror det på att det blivit svårare att tigga, säger Thomas Utterström, verksamhetsområdeschef för socialtjänstens stöd och omsorg.
Hjälp med hemresan
Sedan i april har ett 30-tal personer kontaktat socialtjänsten. Vanligtvis ansöker de om hjälp med resan till hemlandet.
– Alla ärenden prövas individuellt och en del har beviljats hemresa. Vi tittar på billigast färdsätt och det är oftast flyg. Ibland har det handlat om matpeng, men det är ovanligt. När det gäller boende är det inget som vi kan erbjuda.
Thomas Utterström uppskattar att det handlar om cirka 2 500 kronor i snitt per resa, men huruvida de verkligen åker hem finns det ingen kontroll på.
– Vi har inga sådana möjligheter, men de flesta torde nog nyttja biljetten. Det har hänt att samma person dykt upp igen vid ett senare tillfälle, men då kan det bli nej. I grunden har de ett eget ansvar och vi utgår från det regelverk som finns.
Begränsat ansvar
Det juridiska ansvaret är begränsat. I korthet finns det ingen generell skyldighet att ordna med tak över huvudet eller pengar till mat. Däremot har alla EU-medborgare rätt att söka akut stöd enligt socialtjänstlagen, men alla beslut prövas individuellt. Behovet kan möjligen omfatta biljett till hemlandet, pengar till mat eller härbärge.
– Vi försöker bedöma alla EU-medborgare lika oavsett vilket skälet är till att man tillfälligt vistas i kommunen, säger Thomas Utterström.
När det gäller barn har socialtjänsten ett särskilt ansvar. Påträffar socialtjänsten eller på annat sätt får kännedom om att ett barn far illa är socialtjänsten skyldig att ingripa och inleda utredning oavsett barnets nationalitet och hemvist.
– Det har funnits tillfällen då vi signalerat till barn- och familjeomsorgen.
Oro för barnen
Roger Burman är verksamhetsområdeschef för socialtjänstens barn- och familjeomsorg. Han bekräftar signalerna och tillägger att det även inkommit orosanmälningar från privatpersoner.
– Det handlar om 5–10 anmälningar. Vi gör först en förhandsbedömning och om det behövs tar vi kontakt med de berörda. Det har hänt ett par gånger.
I sommar har ett antal barn till tiggande EU-medborgare varit i Piteå, men de flesta eller möjligen alla har i vart fall lämnat kommunen.
– Det var mer i sommar. I höst har det varit något fall. I grunden handlar det om barnen ska tillbaka till sina hemländer för att gå i skola.
Har det varit skarpt läge vid något tillfälle?
– Nej, inte så att vi behövt vidta åtgärder, säger Roger Burman.