Barnmorskorna i Piteå efterlyser fler kollegor

Stora pensionsavgångar är på gång bland barnmorskor och med dem behovet av nya. Yrket har återkommande listats som ett av dem med bäst jobbmöjligheter inom en nära framtid. "Det behövs barnmorskor. Absolut", säger Maria Lindberg sektionsledare vid barnmorskemottagningen på Piteå sjukhus.

Att samla kompetens på barnmorskemottagningen på Piteå sjukhus har gjort rekryteringen av nya barnmorskor enklare, men yrket, som i dag manifesteras med sin egen dag, behöver fler som söker till utbildningen. Från vänster: Anna-Karin Hannerfors, barnmorska, Therese Marklund, barnmorska, Anki Lindberg, undersköterska, och Maria Lindberg, barnmorska/sektionsledare.

Att samla kompetens på barnmorskemottagningen på Piteå sjukhus har gjort rekryteringen av nya barnmorskor enklare, men yrket, som i dag manifesteras med sin egen dag, behöver fler som söker till utbildningen. Från vänster: Anna-Karin Hannerfors, barnmorska, Therese Marklund, barnmorska, Anki Lindberg, undersköterska, och Maria Lindberg, barnmorska/sektionsledare.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2021-05-05 08:00

I dag är det den internationella barnmorskedagen.

– I tanken får man ägna den lite extra, tänka att man är barnmorska och känner stolthet, säger Anna-Karin Hannerfors, barnmorska och fortsätter:

– Det är bra att det uppmärksammas, att barnmorskor fyller en viktig funktion både i Sverige och internationellt, att vi bidrar till trygga graviditeter, förlossningar och eftervård.

undefined
"När man jobbar med gravida är det relationsbyggande. Man följs över lång tid. En del får man återse vid barn två eller tre, då ses man under många år", säger barnmorskan Anna-Karin Hannerfors.

Anna-Karin Hannerfors får ofta positiv respons i privata sammanhang när hon säger att hon är barnmorska.

– Många känner till yrket och kopplar det till förlossning. Sedan gör barnmorskor mer. Vi ägnar oss åt preventivmedelsrådgivning, tar prover för sexuellt överförbara infektioner, tar cellprover, hjälper till vid klimakteriebesvär, amning, ofrivillig barnlöshet … Barnmorskan är verksam inom många områden, säger hon.

Anna-Karin Hannerfors får ta del av mycket från personerna hon möter, exempelvis kring relationer.

– Den enda baksidan när man arbetar med människor allmänt är att en del ärenden, möten eller historier man får berättade bär man med sig och undrar ”hur ska det gå för dem sedan”. Det är inte en baksida, men den enda nackdelen kan jag tänka. I det fina med alla mänskliga möten och allt man får ta del av, där finns det ibland också ett mörker och saker som inte går bra, säger hon.

undefined
Från vänster: Anna-Karin Hannerfors, barnmorska, Therese Marklund, barnmorska, Anki Lindberg, undersköterska, och Maria Lindberg, barnmorska/sektionsledare.

Tidigare har barnmorskorna varit utspridda. I dag sitter de på en gemensam avdelning på Piteå sjukhus.

– Det är positivt att få vara en gemensam enhet. Man vinner mycket kompetens på att ha kollegor att få hjälp och stöd och att kunna dela med sig av sina erfarenheter i stället för att sitta ensam ute på en hälsocentral och inte ha någon att bolla tankar med, säger Maria Lindberg.

Vid Piteå sjukhus arbetar sju, snart åtta barnmorskor.

– Vi servar alla vårdcentraler i Piteå: Hortlax, Hällan, Piteå och Cederkliniken, berättar Maria Lindberg.

Ytterligare två jobbar vid ungdomsmottagningen och tre vid specialistmödravården.

En av de som tycker att det känns tryggt att ha kompetensen samlad är Therese Marklund som jobbat som barnmorska i tre år. Hon jobbade på förlossningen i Sunderbyn innan hon kom till mödravården i Piteå, där hon tycker att det är många arbetsuppgifter.

– Man lär sig någonting nytt varje dag. Det har varit lärorika år, säger hon.

undefined
Therese Marklund, till vänster, har arbetat som barnmorska i tre år och trivs på barnmorskemottagningen på Piteå sjukhus. "Man lär sig någonting nytt varje dag. Det har varit lärorika år", säger hon.

Lindberg tycker att jobbet är roligt att gå till varje dag och vill peppa fler att välja samma bana.

– Det är ett otroligt meningsfullt jobb. Jag känner att jag varje dag kan göra skillnad. Man känner sig uppskattad i sin yrkesroll. Man måste vara intresserad av kvinnan och brinna för kvinnohälsan. Det är a och o, säger Maria Lindberg. 

En tanke med barnmorskemottagningen var att underlätta rekrytering, vilket har slagit väl ut. Efter tuffa år blev det bra bemannat från och med i fjol.

– Men det finns en vårdskuld i och med pandemin. Vi har fått bromsa och får ta cellprover i begränsad skala, men vi ser med tillförsikt mot framtiden. Det kommer att bli bättre och bättre, säger Maria Lindberg.

Hon pekar på rekryteringssvårigheter, bland annat i Gällivare, och säger att stora pensionsavgångar redan har börjat, samtidigt som en del barnmorskor behöver vara föräldralediga för egen del.

– Det kommer att finnas behov i överskådlig framtid. Det är jag helt övertygad om.

Barnmorska

Barnmorskan möter kvinnor och män, barn och ungdomar i sitt arbete med reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa.

Barnmorskan arbetar bland annat med graviditets- och förlossningsvård, rådgivning och gynekologiska hälsokontroller.

För att antas till utbildningen på 1,5 år måste man vara legitimerad sjuksköterska (3-årig högskoleutbildning) och ha arbetat i yrket minst ett år.

Barnmorska är återkommande med på listor som ett yrke med goda jobbutsikter.

Den 5 maj firas internationella barnmorskedagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om