Fler anmälda än väntat till långloppet på is

bothnialoppet. Världens första motionslopp på havsis, Bothnialoppet, körs mellan Piteå och Luleå i morgon, söndag. 352 skridskoåkare har föranmält sig till folkfesten och den 56 kilometer långa isbanan har preparerats med en specialhyvel.

Piteå2007-03-10 00:00
Startskottet för Bothnialoppet går klockan 09.00 på söndagsförmiddagen. Man börjar strapatsen på Fåröbanan, utanför Noliaområdet i Piteå, och färdas längs den gamla seglingsvägen, Inre leden, mellan de två städerna. Målgång sker vid Norrbottensteatern i Luleås norra hamn och de första skridskoåkarna väntas komma dit strax efter klockan 11.

Det finns också möjlighet att välja ett kortare banalternativ och starta i Alhamn. Då blir sträckan till målet i Luleå 24 kilometer i stället för 56 kilometer som hela Bothnialoppet är.

- Från början var det meningen att starten skulle vara i Luleå och målet i Piteå. Men enligt väderprognosen ska det blåsa sydvästliga vindar och vi anpassar oss efter detta. Vi får lita på meteorologerna, säger Per Lenndin, avdelningschef vid Kultur och Fritid vid Piteå kommun.

"Exploderar"

Arrangören, föreningen Bothnialoppet som Friluftsfrämjandet i Luleå och Piteå samt Stil ligger bakom, räknade länge med cirka 200 startande. Men det verkar bli betydligt fler än så.

- Anmälningarna fördubblades i princip under den sista veckan fastän vi inte marknadsfört loppet utanför Norrbotten och Västerbotten. Det här blir jättespännande, jag hoppas att vi har 400 glada ambassadörer för folkfesten efter loppet, säger Lenndin.

Visionen är att få samma dignitet på arrangemanget som
Vasaloppet har i dag. Längs isbanan kommer det att finnas servicestationer så att alla skridskoåkare kan förse sig med varm dryck och tilltugg - precis som i Vasaloppet alltså.

- Vi tror att deltagarantalet exploderar till nästa år och att det i förlängningen kan bli flera tusen startande, säger Per Lenndin.

Knivblad

Piteå och Luleå kommun har bidragit med 100 000 kronor vardera för att ploga upp isbanan. Dessutom bidrar länsstyrelsen med upp till 75 000 kronor beroende på vad allt kostar.

- Nu är det upp till arrangören att få det att gå ihop. Startavgiften är 300 kronor och för den som anmäler sig vid starten kostar det 450, säger Per Lenndin.

Under de senaste dagarna har skridskobanan preparerats med en hyvel för att åkarna ska få bästa möjliga förutsättningar.

- Maskinen har samma konstruktion som ismaskinen i tillexempel Kvarnvallen, fast utan vatten. Ett knivblad skär bort några millimeter av ytan så att man kommer ner på jämnare is, det är en beprövad metod, säger Lenndin.

Längs vissa delar av banan måste deltagarna i Bothnialoppet promenera på land. Det blir inga problem enligt Ove Persson, ordförande i arrangörsföreningen.

- De flesta är motionärer och har oftast långfärdsskridskor som kan spännas loss från skorna. Men tävlingsåkarna, cirka 15 stycken, kan få problem. Många av dem åker på tävlingsskridskor och får helt enkelt ha med sig skor och byta om inför promenaderna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om