Fler äldre jobbar längre

65 är inte längre den självklara pensionsåldern. Allt fler pensionärer jobbar och de senaste tio åren har andelen sysselsatta i åldrarna 65–74 år nästan fördubblats.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Piteå2016-01-12 21:40

Gränsen mellan att vara yrkesverksam och pensionär är inte längre lika skarp.

– Vi ser en generell trend med en mjukare avrundning på arbetslivet. Även om vanans makt är stor och pensionsåldern på 65 fortfarande är cementerad, ser vi också att den är på väg att luckras upp. Det är en glädjande utveckling att man kan hitta individuella sätt att gå i pension på, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF.

Enligt Statistiska Centralbyrån räknades 17,1 procent – 182 000 personer – av 65-plussarna som sysselsatta i november 2015. För tio år sedan var samma siffra 9 procent.

De främsta skälen till att de som fyllt 65 väljer att arbeta är den extra inkomsten, för att det är stimulerande och för att man själv kan styra när och hur mycket man jobbar.

Den sociala aspekten spelar också roll.

– När man lämnar sitt gamla jobb är det få som drömmer sig tillbaka till samma tjänst, däremot jobbar man gärna på sina egna villkor och finner stor glädje i arbetet. Att jobba deltid är vanligt, säger Dan Adolphson.

I AMF:s pensionsrapport från 2014 säger en av fem tillfrågade pensionärer att de hade velat pensionera sig senare.

När det handlar om att börja jobba igen sa 13 procent ja till att arbeta deltid med något annat än vad man varit yrkesverksam med. Lika många skulle kunna tänka sig att jobba deltid med liknande arbetsuppgifter som tidigare.

Det är möjligt att ta ut pension från 61 års ålder. Som anställd har man rätt att arbeta till man fyller 67 år. I Pensionsåldersutredningen finns ett förslag om att höja åldern för att ta ut pension till 63 år, samt att höja gränsen för hur länge man har rätt att arbeta till 69 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om