Finanskris och dyr euro bromsar vindkraften

Den internationella finanskrisen och att euron blivit dyrare bromsar tillväxten av vindkraftverk i Sverige.- På sikt tror vi att läget vänder, men vi tror inte på att 2020 ska Sverige klara att producera 30 Twh baserat på vindkraft, säger Örjan Hedblom, kanslichef vid Svensk Vindkraftförening.

Trots finanskris och försvagad krona lever markbygdsprojektet vidare. I höst kommer ytterligare 10 vindkraftverk till Dragaliden med två mycket stora verk som ger 6 megawatt vardera. (Arkivbild)

Trots finanskris och försvagad krona lever markbygdsprojektet vidare. I höst kommer ytterligare 10 vindkraftverk till Dragaliden med två mycket stora verk som ger 6 megawatt vardera. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson Maria Johansson

PITEÅ2009-08-03 06:00
Föreningen med 2 000 medlemmar arbetar aktivt med att propagera för fördelarna med vindkraft, men det finansiella läget med försvagad krona gynnar inte föreningens sak.
Inte heller regeringens beslut i januari att beskatta ekonomiska föreningar som äger vindkraft med fem procent.
- Det är vi mycket missnöjda med, säger Örjan Hedblom.
Visst avbräck
Erik Persson, utvecklingschef för industri och energi vid Piteå kommun, följer läget och han säger:
- De flesta turbiner som importeras kommer från centraleuropa och den dyra euron plus finanskrisen har delvis orsakat ett avbräck.
Ett exempel på strypt projekt är de vindkraftverk som WPD planerade att bygga i havet söder om Haraholmen. Projektet är framflyttat på obestämd tid.
Ett annat projekt som handlar om nära 30 vindsnurror på Norströmsgrund ser också ut att enbart stanna på papperet.
Ingen ansökan
Förra hösten kom en projektbeskrivning med titeln "Havsbaserad Vindpark - Norströmsgrund", signerad Per Bergman och Göran Lindqvist vid Umeå universitet. Av projektbeskrivningen framgår att Piteå kommun är uppdragsgivare och Vattenfall ska enligt projektet bygga parken.
Men någon ansökan är inte inlämnad för miljöprövning hos
länsstyrelsen och Erik Persson känner inte alls till utredningen. Och vid Vattenfall var det under veckan svårt att få något besked.
Positiv
Trots läget är dock Erik Persson optimist vad gäller vindkraftsutvecklingen i Piteå. Det finns flera intressanta projekt som PT tidigare utförligt redogjort för.
Det största som handlar om
1 101 vindkraftverk i Markbygden ligger just nu hos miljödepartementet för så kallad tillåtlighetsprövning.
Vindkraftcentrum
Där gick det inte under veckan att få fram hur långt ärendet avancerat. Handläggaren är på semester.
Markbygdsprojektet lever dock vidare eftersom Svevind och Enercon som äger Markbygdens Vind AB fortsätter att investera. I höst kommer ytterligare 10 vindkraftverk till Dragaliden med två mycket stora verk som ger 6 megawatt vardera.
- Sedan blir regeringens tillåtlighetsbeslut mycket viktigt. Det beslutet blir basen för fortsättningen, säger Erik Persson, som tror att det stora markbygdsprojektet kommer igång 2013-2014.
Informationskontor
Det planeras också för flera vindkraftverk i Blåsmark och på Jävre-Knöppeln.
- Vindkraften har en bra potential. Får vi hit så många verk blir det förmodlingen en fabrik för betongfundament här i Piteå och vi arbetar också med att få hit företag som vill bygga rotorer och vingar, säger utvecklingschefen.
För att stärka konceptet Piteå som vindkraftens mecka kommer också kommunen att starta ett informationskontor för vindkraft med tre anställda. Två av de personer som ska arbeta där har rekryterats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om