Fiktiv bussolycka ska rädda liv i framtiden
Bättre samarbete ska rädda fler liv. Därför genomfördes igår den sannolikt största krisövningen någonsin i Piteå kommun. Totalt deltog runt 200 personer.
Räddningsledaren Bo Frejdh hade koll på arbetet på marken och polisen övervakade från luften.
Foto: Jens Ökvist
Det var en visserligen en fiktiv olycka. Men arbetet med den kan komma att rädda liv i framtiden. Genom att flera samhällsfunktioner samövar testas hur bra de tillsammans klarar av situationen om en riktig olycka skulle inträffa.
- Vi försöker se om vårt sätt att arbeta fungerar som tänkt eller om vi måste göra på något annat sätt. Utvärderingen får visa hur det blir, säger räddningsledaren Bo Frejdh.
Samarbete över gränserna
Han har gått en specialutbildning på tre dagar hos Räddningsverket och Socialstyrelsen med fokus på agerande vid bussolyckor.
Personal från flera samhällsfunktioner har utbildats att hantera ett olycksscenario liknande det som spelades upp i går.
- Det här är vårt examensarbete. Vi har haft ett utbildningskoncept sedan i våras där vi har jobbat med en svår bussolycka nu får vi testa hur vårt samarbete fungerar.
Just samarbete över gränserna var övningens huvudidé. Polis, räddningstjänst, SOS alarm, Norrbottens landsting, Piteå kommun, länsstyrelsen. Alla var de involverade i övningen. Totalt var runt 200 personer i länet delaktiga i övningen.
- Det är väldigt viktigt att vi övar annars fungerar det inte när det händer något, säger Bo Frejdh.
Övning i två delar
Övningen var indelad i två delar.
Den första delen handlade om arbetet på olycksplatsen. Polisen, räddningstjänsten och sjukvården på plats fick möjlighet att träna och samarbeta. Runt 70 personer deltog i den delen av övningen. Elever från Strömbackaskolan spelade skadade passagerare och mediestudenter från Institutionen för musik och medier utgjorde journalister på plats.
Räddningspersonalen fick ta viktiga beslut. Exempelvis fanns inte tillräckligt med ambulanser på plats så ett sjukvårdstält fick sättas upp.
Den andra delen av övningen handlade om allt som skedde utanför olycksplatsen. SOS alarm och sjukvården samarbetade och tog ställning till en rad saker. Exempelvis vilka ambulanser och hur många som skulle skickas. Om hjälp behövdes utanför länet och till vilka sjukhus de skadade skulle skickas till.
Verkliga resurser
Polisledning fattade beslut om sina styrkor och skickade en hundpatrull och en helikopter till olycksplatsen för att spåra efter två försvunna personer. Piteå kommun tog bland annat kontakt med skolan, anordnade presskonferens och gick ut med ett pressmeddelande.
Övningen avgjordes i realtid så de resurser som fanns att tillgå klockan 10.00 i verkligheten gjorde det också i scenariot.
- Det handlar om teknik, taktik och samarbete för att vara så väl förberedda som möjligt. Om vi inte samarbetar tar arbetet minst dubbelt så lång tid. Snabba åtgärder kan minska antalet döda och svårt skadade, säger Bo Frejdh.
På plats för att studera övningen fanns personal från flera landsting och räddningstjänster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!