Årskullarna minskar och därmed antalet sökande. I år har 774 ungdomar födda 1996-98 anmält sitt intresse, men eftersom riktlinjen är att cirka 80 procent ska erbjudas sommarjobb så blir drygt 200 ungdomar utan kommunalt sommarjobb.
Jobb till alla
Varför kunde inte alla få jobberbjudande?
– Vi har inte pengar för det. Budgeten är baserad på att 80 procent i varje årskull ska erbjudas jobb, säger Anette Myrestam.
Detta trots att behoven är betydligt större. I år finns över 700 arbetstillfällen. För många föreningar innebär det att de får färre ungdomar.
– Ja, vi har fått ringa runt till föreningar för att informera att de inte kan få sina önskemål uppfyllda fullt ut. Vi måste täcka upp kommunens behov i första hand.
För Piteå Båtklubb blir det inga sommarjobbare alls på Svinöra i sommar. Föreningen var något sen med sin ansökan och därmed blev det kalla handen.
– Det är väldigt tråkigt och lite konstigt, säger båtklubbens ordförande John Hansson.
Färre ungdomar
För två år sedan erbjöds 956 ungdomar sommarjobb, i fjol var det 797 ungdomar, men i år har alltså bara 567 ungdomar erbjudits jobb. En nedåtgående trend som delvis beror på mindre årskullar, men som också har att göra med kommunfullmäktiges riktlinjer att endast 80 procent av de sökande ska erbjudas jobb.
Varför är det så?
– Fullmäktige har beslutat att det ska finnas ett incitament för de unga att söka jobb aktivt, säger Stig Rönnbäck (S), ordförande för NAV (nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning).
Det här måste innebära att budgeten krymps för varje år?
– Ja, i och med målet 80 procent och att kullarna blir mindre, säger Stig Rönnbäck.
I år har 4,8 miljoner kronor avsatts. Det ska räcka till ungdomarnas samt handledarnas löner.
Lita på turen
Bara vissa prioriterade grupper (gymnasiesärskolan, flyktingbarn samt ungdomar utvalda av socialtjänsten) är garanterade sommarjobb. Övriga får lita på turen.
– Vi har ett nytt datasystem som tar ut 80 procent från varje årskull. Man kan ha tre önskemål och då ökar chansen att få ett sommarjobb, berättar Anette Myrestam.
Samtidigt är chansen god att de som står på reservplats i slutänden trots allt kommer att få sommarjobb.
– I fjol hade vi så många återbud att alla som ville fick ett sommarjobb, säger Stig Rönnbäck.
De sommarjobb som erbjuds i Piteå spänner över allt från parkarbeten, barn-, vård- och äldreomsorg, till föreningsliv, vaktmästerisysslor och egna projekt.