- Det kan bli oerhört problematiskt på längre sikt, säger Ingemar Jernelöf, tillförordnad prefekt.
- Vi blir nummer fyra på banan, musikerutbildningar bedrivs redan i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är ett stort tryck och detta passar bra med satsningen på det nya konserthuset - det behövs en stor scen i Piteå att spela på, säger Ingemar Jernelöf, chef för instutitionen musik och medier där Musikhögskolan ingår.
Orolig för framtiden
Men trots de nya planerna är inte allt frid och fröjd. Musikhögskolans chef är orolig för framtidens orkestermusik, inte bara i Piteå utan i hela Sverige.- Vi har problem med att rekrytera kompetenta blås- och stråkmusiker till vår lärarutbildning. Det kan vara oerhört problematiskt på längre sikt eftersom det blir svårt att förse kommunala Musikskolan med lärare på stråk- och blåssidan, säger Jernelöf.
Minskad kunskap
Den tillförordnade prefekten tror att kunskaperna inom den klassiska musiken kommer att minska och det kan få konsekvenser för kulturen i hela landet. Men Musikhögskolan står inte handfallen inför problematiken.- Vi arbetar med särskilda insatser för att öka intresset för trä- och bleckblåsinstrument. Det är jättesvårt att hitta någon som spelar exempelvis fagott eller valthorn i den kommunala Musikskolan i dag. Det vill vi ändra på, säger Ingemar Jernelöf.
Några problem med att genomföra höstens lärarutbildning på Musikhögskolan föreligger dock inte.
- Det hade förstås varit roligare att kunna erbjuda ett rikare ensemblespel med fler stråk- och blåsinstrument. Men vi klarar att följa kursplanen ändå, säger Jernelöf.