Färre smällar under nyår

Årets största fyrverkerihelg närmar sig och då smäller det. Men kanske inte så mycket längre. Allt fler väljer att ta avstånd från fyrverkerier.

Rislyktor. Thailändska rislyktor, så kallade Khom loyer, har blivit allt vanligare. (Arkivbild)

Rislyktor. Thailändska rislyktor, så kallade Khom loyer, har blivit allt vanligare. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-12-28 18:01

Smällare och raketer var under många år ett stående inslag vid högtidliga tillfällen. Kanske allra mest på nyårsafton. Men sedan några år tillbaka har smällandet minskat och den trenden fortsätter.

Den 1 januari 2002 blev det förbjudet att sälja rena smällare till allmänheten i Sverige. Det huvudsakliga skälet till förbudet var att ljuden är så höga att de kan orsaka hörselskador samt att de innebär störningar för folk i närheten.

För några år sedan blev det populärt att istället för fyrverkerier eller smällare skicka upp thailändska lyktor i luften för att fira, så kallade Khomloyer. Men inte heller dessa stillsamma hyllningar visade sig vara ofarliga. Stativet som håller ut det tunna rispappret var gjort av metall och riskerade att hamna i hungriga kors magar. Sedan detta blev känt har materialet i stativet i de flesta lyktorna bytts ut mot trä.

De klassiska fyrverkerierna finns fortfarande att köpa men allt fler butiker väljer att inte sälja.

I dagarna gick Svenska Kennelklubben ut med en skrivelse med uppmaningen: Välj bort nyårssmällarna i år! Att hundar kan bli fullkomligt skräckslagna av smällandet är känt och i skrivelsen ger man tips på hur hundägare kan fira ett smällfritt nyår. Se faktaruta.

Kennelklubben som verkar mot ett fritt användande av fyrverkerier lyfter fram grannländerna Finland och Norge: ”Dessa har en betydligt restriktivare lagstiftning vad gäller fyrverkerier. Raketer på pinne är helt förbjudna i Norge och i båda länderna är tiden för fyrverkerier begränsad till klockan 18–02 på nyårsafton om man inte har särskilt tillstånd. Resultatet i Norge efter införandet av förbudet blev 80 procent färre ögonskador och mycket färre bränder. Dessutom tusentals mindre stressade och plågade hundar.”

För den som ändå väljer att skjuta upp fyrverkerier finns en rad regler att följa. Polisen upplyser om att den som ska köpa, inneha och använda fyrverkerier, måste vara 18 år.

På hemsidan din säkerhet ges råd till den som ska tända på fyrverkerierna. ”Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem. Var nykter. Håll inte en fyrverkeripjäs i handen om inte bruksanvisningen tillåter det. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs. Håll dig, och åskådare, på behörigt säkerhetsavstånd. Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar.”

Det finns också regler för var fyrverkeriuppskjutning får ske. I Piteå är det förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Piteå Älvdals sjukhus samt vid äldreboenden.

Fyrverkerier och hundar

Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.

Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.

Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.

Lämna inte hunden ensam.

Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.

Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.

Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara.

Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

Källa: Kennelklubben

Skador

Varje år skadas minst 100 personer av fyrverkeripjäser.

De flesta olyckorna sker runt nyår men det sker även olyckor vid andra högtider som valborg och påsk.

Den vanligaste skadetypen till följd av fyrverkerier är bränn- och sårskador.

Ögon och öron är mest utsatta men även händer och fingrar skadas ofta.

De flesta som skadar sig är män och många är under 18 år trots att åldersgränsen för utomhusfyrverkerier är 18 år.

Källa: MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om