Långt över 100 markägare fanns på plats vid onsdagens samrådsmöte i Christinasalen i Piteå för att få veta varför Försvaret vill införa utökad bygglovsplikt på det 1 180 hektar stora området.
Är hemligt
Men det där "varför" besvarades aldrig, av den enkla anledningen att det är hemligt. Så hemligt att en av Försvarets utskickade vägrade uppge sitt namn. Men Camilla Bramer från Högkvarterets produktionsledning infrastrukturavdelningen berättade.
– Vi vill skydda riksintressen så att verksamheten kan fortlöpa utan störningar. Men det finns inga planer på att tillföra något nytt, exempelvis skjutfält.
Men varför nu med tanke på att Fortlax numera är i privat ägo, undrade Lage Hortlund (M)?
– Det finns funktioner som måste skyddas och den utrustning vi har idag är mer känslig, förklarade Camilla Bramer.
Inte lika omfattande
Däremot har Försvaret kraftigt dragit ner på de objekt som i framtiden kommer att beröras av den utökade bygglovsplikten.
Dit hör numera bara ekonomibyggnader, anläggningar för jordbruk och skogsbruk som är större än 100 kvadratmeter.
Vidare skyltar, plank och stängsel av el eller metall som är större än fem kvadratmeter.
Dessutom gäller det vindkraftverk (under 20 meter, för större gäller redan bygglovsplikt) samt antenner, basstationer och radiosändare.
Se över området
För exempelvis Caroline Trapp, som bedriver fårskötsel, kan det ställa till problem. Under sommarsäsongen flyttar hon elstängslet eftersom till nya betesområden.
– Det som redan finns berörs inte, men det är viktigt att du tar med det där i ditt yttrande, sa Camilla Bramer.
Många markägare hade synpunkter på att området är så väl tilltaget och enligt Bramer kommer områdesgränserna att ses över. Dessutom är det troligen bara vissa delar av fastigheterna berörs.
Oro och irritation
Försvaret ska stå för kostnaden när någon begär ett förhandsbesked, men om det också gäller bygglovskostnaden är inte säkert.
– Det är något som vi ska titta på, lovade Camilla Bramer.
Vad händer då om en bygglovsansökan får nej?
– Det kan vara så att vi hänvisar till en annan placering eller att vi förordar ett annat material.
Lite klokare blev förmodligen de församlade markägaren, men oron och irritationen verkar i vart fall delvis kvarstå. Fram till den 10 mars kan berörda yttra sig och därefter läggs ett reviderat förslag fram. Ett beslut som vunnit laga kraft är inte att vänta förrän tidigast i november 2014.