Färre med i studentkårerna

När kårobligatoriet togs bort 2010 minskade antalet medlemmar i studentkårerna. Nu larmas det om brister i hur studentinflytandet bedrivs idag.

Oberoende. Mikael Ekelund ser gärna mer direkta bidrag från staten och därmed större oberoende från högskolan.

Oberoende. Mikael Ekelund ser gärna mer direkta bidrag från staten och därmed större oberoende från högskolan.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2017-02-12 08:16

Det är UKÄ (universitetskanslerämbetet) som på uppdrag av regeringen kartlagt och analyserat studentinflytandets förutsättningar efter avskaffandet av kårobligatoriet. Rapporten andas oro och en slutsats är att ”det finns ett demokratiskt, ekonomiskt och kunskapsmässigt underskott i hur studentinflytandet bedrivs idag”.

– Med färre medlemmar får studentkårerna sämre ekonomi. Det som händer är att studentkårerna blir beroende av bidrag från lärosätena vilket gör att de hamnar i beroendeställning, säger Per Westman, chef för analysavdelning vid UKÄ.

Slutsatsen är att kårerna ska vara mer oberoende och i utredningen föreslås ökad statlig direktfinansiering.

– Vi föreslår att det anslaget 3-4-dubblas. Då blir kårerna mindre beroende av bidrag från lärosätena.

Utredningen har presenterats för Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, och enligt Per Westman fick den ett positivt bemötande. Även SFS (Sveriges förenade studentkårer) har diskuterat problemen med ministern.

– Det finns inga löften, men kanske kan det finnas med i höstens budgetproposition, säger Per Westman.

Idag är cirka 40 procent av studenterna organiserade, men variationerna i landet är stora.

– Det finns en tendens att äldre lärosäten har högre organisationsgrad. Kanske har det med tradition att göra, men det är svårt att veta.

Hur ser det ut på Luleå tekniska universitet?

– Den ligger på ungefär 20 procent, men runt 50 procent om man bara tittar på teknologikåren. För Piteå har jag ingen separat uppgift eftersom det numera inte är en egen studentkår, utan en sektion, säger Per Westman.

Vet man varför medlemsantalen minskar?

– Att obligatoriet togs bort är huvudorsak. Det kan också bero på att medlemsavgiften blivit högre eller att informationen om studentkårernas arbete inte är tillräckligt tydlig, säger Per Westman.

Rapporten påtalar också att ”det behövs insatser för att få till utbildningsinsatser inom området studenträttigheter för studenter och personal vid lärosätena som arbetar med dessa frågor”.

– Det är viktigt att noga följa utvecklingen av studentinflytandet. I framtiden kan det bli nödvändigt att se över systemet som helhet, säger Annika Pontén, tillförordnad myndighetschef för Universitetskanslerämbetet.

Studentinflytandet.

•Studenternas rätt till medbestämmande i olika organ inom lärosätena samt inflytande över utbildningen är reglerat bland annat i Högskolelagen.

•Höstterminen 2015 var cirka 360 000 svenska studenter registrerade.

•Cirka 10 procent (cirka 14 000 studenter) av kårmedlemmarna deltar normalt i kårval.

•Nästan 80 procent av studentkårerna uppger att det är svårt att engagera tillräckligt många studentrepresentanter.

•Män ansluter sig i högre grad än kvinnor.

Källa: Universitetskanslerämbetet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om