"Färre elever får spela piano"

Sparkravet på musikklasserna slår i sin tur på kommunens musik- och dansskola. Särskilt drabbas stråk- och pianoundervisningen.

Slår. Sparkravet på musikklasserna slår direkt mot musik- och dansskolan. Enligt rektorn Bo Olovzon måste 2,17 tjänster bort och det slår särskilt hårt mot piano- och stråkundervisningen.

Slår. Sparkravet på musikklasserna slår direkt mot musik- och dansskolan. Enligt rektorn Bo Olovzon måste 2,17 tjänster bort och det slår särskilt hårt mot piano- och stråkundervisningen.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2016-04-18 20:30

Om inte musikklasserna på grund av sparkravet på 1,7 miljoner kan köpa in lärarledd instrumentundervisning så måste musik- och dansskolan minska resurserna med 2,17 tjänster. Det innebär att stråkutbildningen halveras och pianoutbildningen reduceras med 63 procent.

– Det slår oerhört hårt mot hela verksamheten. Främst piano, men även stråk är två av de utbildningar som har längst köer och dessutom ofta väljs av elever i musikklasserna och gymnasiets estetlinje, säger Bo Olovzon, rektor för musik- och dansskolan.

Konsekvensen upplevs så stor att det är fråga om det ens går att bedriva pianoverksamhet.

– Det blir definitivt färre elever som får möjlighet. Jag är lite överraskad av det här. Det känns som ännu ett slag mot verksamheten. På fem år har vi förlorat fem tjänster, säger Bo Olovzon.

Musikklassernas elever kan givetvis ställa sig i kö och betala för instrumentundervisningen.

Kan de få förtur?

– Det måste i så fall komma beslut på det, men även om musikklassernas elever betalar för sina lektioner så drabbas andra elever som inte får möjlighet att spela hos oss.

I konsekvensanalysen pekas på konsekvenser för hela Piteå kommuns skolverksamhet när det gäller musiksatsningar i skolan och givetvis att samarbetet med musikklasserna urholkas.

– Sparkravet i musikklasserna slår direkt mot musik- och dansskolan och i förlängningen påverkas dessutom estetlinjen, Framnäs, Musikhögskolan och på sikt även regionala musiksatsningar, säger en bekymrad Bo Olovzon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om