Samtidigt som Piteå drastiskt ökar sin befolkning sommartid går sjukvården åt motsatt håll och minskar sin ambulansberedskap.
Regionen har beslutat att inte bemanna de åtta dagambulanser som finns i Norrbotten under semesterperioden. Detta kan slå hårt mot befolkningen speciellt i kustområdena.
Vanligtvis finns det två ambulanser stationerade vid Piteå sjukhus, dygnet runt, året om plus en ambulans dagtid.
I Piteå, Älvsbyn och Arvidsjaur kommer en ambulans försvinna dagtid på varje ort. Det kan att få konsekvenser med långa väntetider eller att det inte finns någon ambulans alls att tillgå när olyckan är framme eller sjukdom inträffar.
Jan Berg, skyddsombud vid Kommunal och arbetsplatsombud vid ambulansen i Piteå, befarar väldiga stresspåslag för personalen.
– Det blir otroligt sårbart och risken är att medborgarna inte får hjälp. Kuststäderna är ju semesterstäder, för mig är det skrämmande hur man tänker. Inom den här akuta verksamheten vet vi ju inte om vi får två eller 20 uppdrag, säger han.
Patrik Flodström, skyddsombud för vårdförbundet, menar att indragningen kommer att få konsekvenser.
– Vi har ju gjort en konsekvensanalys och risken är framför allt belastningen på personalen och patientsäkerheten.
Beslutet att ställa dagambulanserna är inte i besparingssyfte, menar Anna-Karin Olofsson Niemi, verksamhetschef vid ambulanssjukvården. Bedömningen är att det finns utrymme att möta upp de åtta veckorna genom att ambulansresurserna arbetar mer spritt över länet.
– Vi har tagit ett strategiskt beslut för hållbarhet för vår personal, de ska få gå på en välbehövlig sommarsemester. Vi har fortfarande 22 dygnsambulanser, helikopter och höjd beredskap under stora evenemang i Norrbotten, säger hon.
För att få rätt vårdnivå finns numera också ett inre befäl på SOS alarm som, tillsammans med operatör, kan bedöma när det behövs ambulans och inte.
Jan Berg menar att personalen kan känna en otillräcklighet på många sätt.
– Det är inte bara uppdragen, bilar ska skötas, utrustningen ska vara i ordning. Att det här genomförs för att personalen ska få semester synar jag, säger han.
En ambulanssjukvårdare i Piteå som PT varit i kontakt med är orolig över neddragningen.
– Det blir många förflyttningar mellan sjukhusen i Norrbotten, dem kommer de andra dygnsbilarna att tvingas ta nu, då kanske det bara finns en ambulans kvar i den kommunen. Händer det nånting så finns ingen eftersom det är långa körtider mellan orterna, säger personen.