Farligt sätta barnet framför skoterföraren

Högsäsongen för skoterkörning står för dörren. Många av de drygt 40 000 skotrar som finns registrerade i Norrbotten kommer att vara i drift den närmaste tiden och för att undvika olyckor ställs höga krav på säkerhet.

Isläget just nu är inte det bästa för skoteråkning. Mycket av havsisen är borta och på vissa platser i den inre skärgården är det öppet vatten.

Isläget just nu är inte det bästa för skoteråkning. Mycket av havsisen är borta och på vissa platser i den inre skärgården är det öppet vatten.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-03-01 08:00

Nästa vecka är det sportlov, vilket får många skoterägare att backa ut skotern ur garaget och åka på vintersemester. "Säker åkning förutsätter omdöme", skriver Fjällsäkerhetsrådet och lyfter fram företeelsen att sätta barnet framför föraren på skotern, något som är direkt olämpligt enligt Fjällsäkerhetsrådet, men som var femte skoteråkare saknar kunskap om. Detta framgår av en undersökning som Fjällsäkerhetsrådet och Nationella snöskoterrådet gjort bland drygt 400 snöskoterförare i Norrbottens län.

Risk för kross

– Sportlovstider innebär högsäsong för snöskoteråkande, på egen eller hyrd snöskoter. Därför är det angeläget att nå ut med budskapet om riskerna med att placera barn framför sig på snöskotern, säger Per-Olov Wikberg, nationell samordnare vid Fjällsäkerhetsrådet.

En krock mot ett fast föremål i 50 kilometer i timmen innebär att en förare på 70 kilo pressas framåt med en kraft motsvarande två ton. Ett barn som sitter framför föraren försämrar manöverförmågan och kan komma åt styre och gasreglage, vilket sammantaget ökar olycksrisken ytterligare.

Barn i pulka

Han får medhåll av Tord Söderberg, ordförande för Piteå snöskoterklubb, som menar att ett barn som sitter framför föraren på skotern, risker att klämmas till döds vid en krock.

– Ett barn ska inte placeras framför föraren, utan ska sitta bakom och är barnet litet ska det placeras i en pulka bakom skotern, eller inte åka med alls, säger han.

Vad är de största riskerna med skoterkörning?

– Svaga isar och fortkörning på leder. Då det gäller isarna är det här de flesta dödsolyckorna inträffar när allt för många kör igenom isen och drunknar medan de som kör för fort på leder riskerar att köra in i ett träd, säger Tord Söderberg, som tillägger att isarna just nu är svaga och på vissa håll helt borta.

Dåliga isar

– Havsisarna är borta, exempelvis vid Jävre. I den inre skärgården från Borgarudden och ut mot Davids stenar är det också öppet, säger han.

Hur ser det ut med alkohol och skoterkörning?

– Det har blivit mycket ovanligare. Förut dracks det och kördes betydligt mer men som sagt det har blivit mycket bättre tack vare information.

0911–645 17

Tips för en trygg snöskotertur:

Välj rätt utrustning. Hjälm, varma kläder och skor är grunden. Ta med spade, vindsäck och verktyg. Planeras turer utanför snöskoterlederna, ta alltid med lavinsändare och lavinsond.

Meddela färdplaner. Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni planerar att komma tillbaka.

Anpassa er tur efter vädret. Vädret slår om hastigt i fjällen. Ta alltid del av lokala och aktuella väderprognoser.

Följ lederna. Det finns hundratals mil markerade snöskoterleder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, vindskydd och hjälptelefoner. Inom många fjällområden är också snöskoteråkningen reglerad och endast tillåten utmed lederna.

Ta med aktuell karta och kompass. Det behövs framför allt utanför markerade leder. Använd gärna GPS men tänk på att batterier snabbt laddar ur i kyla.

Rådfråga erfarna. Människor som ofta vistas i de områden där ni tänkt åka kan ge mycket värdefull information. Tveka inte att söka kontakt med dem.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om