– Jag har alltid älskat hundar. Även om vi när jag var liten tyvärr inte kunde ha någon hund var jag fast besluten om att skaffa hund och på något sätt jobba med hundar i framtiden.
Fanny ska till hösten påbörja tredje året på hundinriktningen på Grans Naturbruksgymnasium. Loffe är en portugisisk vattenhund, och alltså Fannys första egna hund, som hon köpte sommaren 2013.
– Vi gör massor med roliga saker tillsammans; agility, personspår, lydnad och så har vi påbörjat personsök också. Och han är helt fantastisk, allt jag hade kunnat drömma om.
En förkylning som blev allvarlig
Historien om hur hon fick råd att köpa Loffe har dock en liten tvist.
– På våren i nian blev jag allvarligt sjuk i lunginflammation efter en vanlig förkylning. Jag blev så sjuk att jag fick flygas ner till Stockholm för intensivvård för att inte dö. Bland annat fick jag en behandling som innebär att de kopplar in en maskin som gör att blodet syresätts utanför kroppen, eftersom mina lungor var så dåliga. Det gjorde att jag fick ett ganska stort ärr på halsen och i ena knävecket, där slangarna kopplades in. När jag blev frisk igen fick jag försäkringsersättning för ärren. Och för de pengarna kunde jag till slut köpa Loffe.
Framtidsplaner
Hon berättar också att det inte var helt självklart att hon skulle kunna skaffa hund från första början eftersom hennes pappa är väldigt allergisk.
– Att han tålde Loffe var något av ett mirakel det med, och det är jag förstås väldigt glad för!
Fanny är väldigt nöjd med valet av inriktning. Enligt henne förbereder verkligen utbildningen eleverna för ett liv med hundar; de läser flera hundra poäng hundkurser inriktade på bland annat träning och utbildning, hälsa, avel och anatomi. Många vill bli hundförare inom militären eller polisen, eller jobba på hunddagis eller med hundtrim. Fanny har dock andra planer.
– Jag vill utbilda mig till sjuksköterska för att sedan kunna bli vårdhundsförare. Kanske kan Loffe bli min första vårdhund, men förmodligen kommer han hinna bli för gammal. De får inte vara äldre än fem år när man påbörjar utbildningen.
Vad gör en vårdhundsförare och vårdhund egentligen?
– Man jobbar ofta med rehabilitering av något slag, till exempel inom äldrevården. Patienterna får jobba med olika övningar tillsammans med hunden och blir ofta mycket gladare och mer motiverade. Eftersom jag älskar att jobba både med människor och med hundar skulle det passa mig perfekt.
Fanny menar också att vårdhundsförare bara är ett av flera ”nya” hundyrken. Hundarna kan användas till allt möjligt, det är i princip bara fantasin som sätter gränser.