– Syftet med fixartjänsten är att minska fallolyckorna i kommunen och ge hjälp till kommunmedborgare som behöver det, säger Stig Rönnbäck (S), ordförande i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, NAV.
Det handlar om medborgare som av olika skäl behöver hjälp med praktiska saker som att montera fast en glödlampa, hänga upp nya gardiner eller montera fast en brandvarnare som nu kan få hjälp av en ny tjänst.
Beslutet att satsa på en fixartjänst är klubbat av kommunfullmäktige och kommunen har nu dels anställt en person på NAV (med någon form av funktionshinder) som ska sköta det administrativa arbetet, dels skrivit avtal med Föreningsservice som ska sköta det praktiska arbetet
Totalt satsar Piteå kommun 500 000 kronor per år på försök i två år. Föreningsservice fakturerar Piteborna med 100 kronor per utförd tjänst, resten subventioneras av kommunen.
– Det känns bra att kunna satsa på detta, men det har tagit alldeles för lång tid, säger Stig Rönnbäck, som menar att anledningen till detta, är att det varit svårt att hitta en huvudman som velat utföra uppdraget.
En fixartjänst har redan tidigare funnits i Piteå kommun, detta efter ett medborgarförslag av dåvarande centerpolitikern Erik Berg, men av olika skäl fungerade det inte och lades på is. Nu införs det igen tack vare ett vallöfte från socialdemokraterna år 2010, detta med hjälp av AFA-pengar.
Men konkurrerar inte detta med privata aktörer på marknaden?
– Nej, det konkurrerar inte med RUT, de här personerna som ska nyttja fixartjänsten har inte råd med RUT, säger Stig Rönnbäck.
Ska utvärderas
Efter två år ska satsningen utvärderas och då ska kommunen titta på om antalet fallskador minskat, en fixartjänst finns i dag i en rad olika kommuner i Sverige, bland annat i Luleå.
I dagarna uppmärksammades FN:s internationella äldredag i Piteå med kampanjen "Peppar Peppar " – detta med fokus på hur man kan minska antalet fallolyckor bland äldre samt bränder.
Står bakom kampanjen gör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB , detta tillsammans med lokala samarbetspartner. På plats i Småstaden fanns polisen, räddningstjänsten och Piteås frivilligcentral Samvaron på plats. I samband med detta marknadsfördes också fixartjänsten.
– En brandsläckare har vi hemma, jag har aldrig ramlat, men i min ålder känns det lite darrigt ibland, det är 100 procentigt längre, sa pensionären Yngve Larsson, Piteå, en av dem som på plats och fick information.