Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall, flest antal inläggningar på sjukhus och flest antal besök på akutmottagningar.
I takt med att allt fler blir äldre kommer antalet fallolyckor att öka om inget görs.
Under tiden 2013 till 2050 kommer antalet äldre (över 65) öka med nästan 50 procent.
– I Piteå kommer det att bli en kraftig ökning av äldre. Den ökning vi upplevt under 25 år kommer att ske på en sexårsperiod, säger Linda Lasu, säkerhetssamordnare vid kommunen.
Klart är att kommunen står inför en stor utmaning. I flera år har den nationella kampanjen "Balansera mera" lyft frågan en vecka i oktober med information på olika sätt. Men information kan vara svårt att nå ut med.
– Det gäller att få människor att lyssna så de förstår att det är viktigt. Många tror att det inte ska hända dem. "Inte kommer jag att ramla".
Tvärtemot vad många tror så händer inte de flesta fallolyckor utomhus när det är halt, utan i hemmet.
– Och det är ofta när man gör vardagliga saker som att släcka en lampa, säger Lasu.
De många fallolyckorna kostar samhället stora pengar och det orsakar stort lidande för de drabbade.
– Det mest effektiva för att inte falla är att äta näringsriktig mat, träna styrka och balans samt se över medicinintaget.
Dödsfallen och olyckorna är för många och något mer måste till. Därför tas frågan ett steg längre.
En arbetsgrupp bildades innan sommaren men än har arbetet i gruppen inte riktigt startat.
– Vi gör ett omtag och gör något större genom att blanda in fler personer från olika myndigheter. Bland andra ingår arbetsterapeuter och landstinget. Vi ska bestämma hur vi ska komma vidare. Ska vi jobba igenom föreningar? Genom gymmen? Klart är att medvetenheten måste öka.
Vad det beror på att Piteå ligger högre än riksgenomsnittet när det gäller dödsfall i fallolyckor är svårt att svara på.
– En teori kan vara att vi bor hemma längre och i högre ålder. Det är ett politiskt beslut att hemtjänsten ska kopplas in istället för äldreboenden. Samtidigt går det inte riktigt ihop eftersom de flesta fallolyckor sker just på äldreboenden, säger Linda Lasu.
I trafiken dör 300 personer per år och när det gäller fallolyckor är siffran 1500.
– Trots det så satsas inte mycket pengar på att förebygga fallolyckor.
2012 uppgick samhällets kostnader för fallolyckor och vägtrafikolyckor till runt 25 miljarder. Men kostnaderna för att förebygga fallolyckor uppgick bara till 3,4 miljarder per år, medan kostnader för att förebygga vägtrafikolyckor uppgick till närmare 44 miljarder.