Fågelungar i udda bo

Fåglar kan ha sina idéer om var det är lämpligast att bygga bo. Men att bygga i en stinkande askkopp...

Häckningsplats. I fredags upptäckte personal vid Nordiska bil att det fanns fågelungar i askkoppen vid entrén.

Häckningsplats. I fredags upptäckte personal vid Nordiska bil att det fanns fågelungar i askkoppen vid entrén.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2016-06-22 13:29

Som många andra fåglar, kan även blåmesar hitta ovanliga platser i bebodda områden för att häcka, exempelvis sprickor i murverk, blomkrukor eller fristående brevlådor. Men blåmeshonan som boat i en askkopp utanför Nordiska bil i Piteå, kan möjligen ha gripits av någon slags desperation i sin jakt på lämplig plats att lägga ägg. Detta med tanke på hur det ska lukta, eller snarare stinka, där nere där ungarna nu omsluts av askkoppens mörka sotväggar.

Det var i fredags som en ur personalen upptäckte den ovanliga häckningsplatsen. Askkoppen sitter under tak, två-tre meter från butikens entré.

Säljaren Niklas Johansson var den som satte upp lappar om att inte använda askkoppen.

– Vi vill ju inte att folk ska kasta fimpar på fågelungarna. I morse satte jag upp ytterligare inplastade lappar så att det ska synas tydligt att det är ett fågelbo i askkoppen.

Nåväl, de verkar inte gå någon nöd på de fem ungarna, som piper och tigger mat så fort någon närmar sig. När PT:s fotograf skulle fotografera underverken, blev han anfallen bakifrån av den ilskna fågelmamman. Hon satte sig helt sonika på hans ändalykt och gav honom ett kännbart nyp, när han "hotade" ungarna med sin stora kamera.

Hur honan tog sig in genom det lilla hålet i askkoppen, förklaras av att hon har en vikt på cirka elva gram. Blåmesen är en av våra allra minsta fåglar. Inflygningsöppningen för blåmesen behöver därför inte vara mer än 26 till 28 millimeter i diameter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om