Videon är inte längre tillgänglig
Bristen på sjuksköterskor är just nu ett hett ämne som diskuteras och debatteras landet över. En personalbrist som i Norrbotten bland annat lett till att planerade operationer fått ställas in vid Sunderby sjukhus och att antalet vårdplatser på ortopedin i Sunderbyn fått minskas från 43 till 32.
Stora omvårdnadsinsatser
Annalena Eriksson har följt utvecklingen med utfasningen av undersköterskor under flera år och menar att nyttjandet av kompetensen inom vården gått åt fel håll.
– Som det är nu gör läkare jobb som sjuksköterskor är utbildade att göra medan sjuksköterskor utför arbetsuppgifter som undersköterskorna kan göra.
Annalena Eriksson pekar på det faktum att många av de patienter som ligger på sjukhus ofta är väldigt sjuka och behöver stora omvårdnadsinsatser.
Ingen mår bra
– Mycket av omvårdnaden av en patient kan utföras av undersköterskor och kräver ingen legitimation. De här arbetsuppgifterna har inte blivit färre, snarare tvärt om. Men genom att undersköterskorna bara blir färre och arbetsuppgifterna består De undersköterskor som är kvar hinner inte med allt som behöver göras. Sjuksköterskorna känner att deras kompetens inte tas tillvara och patienterna får inte den omvårdnad de borde få. Det här mår ingen bra av.
Använda kompetensen rätt
Hon skulle vilja att det gjordes en ordentlig översyn av vilket arbete som utförs på vårdavdelningarna och vem som bör göra vad. Hon vill få till en förändring så att alla som jobbar inom vården får göra det de är bra på.
– Undersköterskorna ska nyttjas till det de är utbildade för och det finns mycket gott om sådana arbetsuppgifter. Vården behöver den sortens kompetens. Vi behöver de som läser omvårdnad på gymnasiet och inte bara sjuksköterskor med legitimation. Man kan göra en jämförelse mellan vården och SSAB. Att bara ha högt utbildade sjuksköterskor och läkare i vården vore som att det bara skulle jobba ingenjörer på SSAB, även ute i fabriken. Det skulle nog inte bli så bra.