Facket slår larm om kris för åkerinäringen

Att den svenska åkeribranschen påverkats stort av EU:s regler för arbetsmarknaden är ett faktum. Enligt fackliga företrädare handlar det om en bransch som befinner sig i kris och där svenska chaufförer och åkeriföretag helt riskerar att försvinna.

"Görs ingenting är de svenska åkariföretagen borta om fem-tio år" säger Robert Savela, yrkeschaufför och ordförande för Transportarbetareförbundet i Norrbotten.

"Görs ingenting är de svenska åkariföretagen borta om fem-tio år" säger Robert Savela, yrkeschaufför och ordförande för Transportarbetareförbundet i Norrbotten.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-05-21 14:19

– Åkare som vi varit i kontakt med flaggar själva för att den svenska åkerinäringen inte kommer finnas kvar om fem år. Själv tänker jag mig kanske tio år, men om ingenting görs åt de nuvarande cabotage-reglerna som styrs av EU, så rör det sig kanske om fem-tio års sikt, säger Robert Savela, yrkeschaufför och ordförande i Transportarbetareförbundet i Norrbotten.

En cabotagetransport är en tillfällig inrikestransport som utförs i ett EU-land, av en utländsk transportör. Transportören får högst utföra tre inrikestransporter, under en period av sju dagar, sedan måste han lämna landet.

Men reglerna följs inte och en studie som transportarbetareförbundet gjort med hjälp av Lunds Universitet visar att cirka 2 200 utrikesregistrerade fordon bedriver illegal inrikestrafik i Sverige.

Sedan lagen Lex Laval infördes begränsar det också fackets möjligheter att agera, enligt Savela.

– Vi får inte kontrollera sanningshalten i om exempelvis ett estländskt företag har kollektivavtal för sina anställda, vi får ställa frågan, men inte göra efterforskningar, säger han.

Den bild han målar upp av åkerinäringen i Sverige i dag är i minst sagt dyster. De utländska kollektivtalen (om det i överhuvudet finns något) ligger ofta lägre än det svenska. Något som leder till en aktiv lönedumpning eftersom de utländska företagen kan erbjuda sina tjänster till halva priset gentemot de svenska som följer svenska lagar och regler och svenska kollektivavtal.

– Den utveckling vi sett är att allt fler svenska åkerföretag börjat fuska, tänja på gränserna och testa sin personal. Det är det enda sättet. för dem att överleva, säger Robert Savela som anser att ett annat bekymmer är polisens bristande resurser och svårigheten att ge de utländska åkarna böter.

– De utländska företag som bedriver verksamhet illegalt här har ofta också löner som egentligen är att benämna som slavlöner, säger Savela som berättar att det också kan handla om att chaufförerna får betala sin bensin själv eller bara får betalt när de kör.

Trötta och pressade

– De är här för att tjäna mer pengar än i sina hemländer, men för att få den lönen måste de också fuska. Om de inte levererar i tid får de kanske inte betalt, de är trötta och de blir en trafikfara, säger Robert Savela som är oroad över utvecklingen.

– Lyckas vi ändå driva det så att de anställda får den ersättning som de har rätt till. Då är det inte ovanligt att någon står och väntar på dem då de kommer hem till sina hemländer och vill ha det överskjutande beloppet, vi har inte kontroll över det.

Robert Savela anser att EU-valet är viktigt och transportarbetareförbundet är tydliga med att de vill se ett maktskifte både i Bryssel och i Sverige.

– Det vi kan göra är dels att gps-övervaka bilarna, dels beskatta alla som kör lastbil i Sverige. Sedan att det viktigt med mer resurser till polisen så de får möjligheter att låsa fast bilar, så kallad klampning och också att svenska kollektivavtal ska gälla för alla inom Sveriges gränser.

Han poängterar att det på inget sätt handlar om att begränsa någon rörlighet.

– Vi är ett exporterande land, vi behöver rörligheten, men den måste ske med schyssta villkor. Det ska vara lika villkor för alla och det är det inte i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om