Arrangemanget i våras lockade dock inte publik i den utsträckning som förväntats. Nu väljer alltså kultur/fritidsnämnden att på rekommendation av kultur/fritidsförvaltningen avveckla Face Front.
Samtidigt tycks de flesta vara ense om att det är ett bra och viktigt arrangemang, men några pengar vill man inte avvara.
- Publikintresset har minskat och de senaste åren har deltagande band från kommunen blivit allt färre. Frågan om bidrag och sponsring har varit aktuell varje gång och krävt stor arbetsinsats. Sammantaget har vi kommit fram till att vi överlåter Face Front till andra aktörer, säger Ann-Katrin Sämförs ,s, ordförande i kultur/fritidsnämnden.
Inga bidrag
Men Face Front liksom de flesta andra kulturarrangemang kräver ju stöd från det allmänna för att gå ihop.Är kommunen beredd att ekonomiskt stötta den som är villig att driva Face Front vidare?
- Det har vi inte diskuterat, men vi skriver att den som tar över på egen hand får stå för
finansiering, planering och genomförande.
Det finkulturella Festspelen får årligen mellan
600 000 och 900 000 kronor i kommunalt stöd. Varför ska inte Face Front få något?
- Vi har inte tänkt så. Festspelen är ju en angelägenhet och ett varumärke för Piteå. Huruvida vi ska stötta Face Front får vi i så fall ta ställning till om det blir aktuellt, säger Sämfors.
Måste få stöd
De senaste två åren har Piteå dansar och ler ansvarat för planeringen av Face Front och fått viss ersättning för det. Företagets vd, Jan Wimander, kan tänka sig en fortsättning.- Kommersiellt är det inte möjligt, men med bidrag går det säkert. Det är ett viktigt arrangemang, lite av ett Summergames för musiker. Vi undersöker möjligheten att ta över Face Front och göra något mer av det, men att få ekonomi i det är svårt, säger Wimander.
Face Front omsätter runt en halv miljon kronor.