Videon är inte längre tillgänglig
Anna Bergström är förstelärare i moderna språk samt undervisar i svenska, spanska och latin på Strömbackaskolan.
– Det är så synd att det inte finns ett större intresse för språk i Piteå, språk är makt och att kunna kommunicera med andra. Många tror att de kan klara sig på engelskan, men det går inte alltid. Vi behöver fler språk.
I våras gick den sista kullen elever, åtta stycken, ut det humanistiska programmet.
– De tyckte att de fått en väldigt bred utbildning, med möjlighet att läsa vidare inom många olika yrken, säger Camilla Landin, rektor.
Anna Bergström har själv varit ute och försökt marknadsföra utbildningen bland niondeklassare, men upplevt intresset som svagt.
– Det har aldrig varit så lågt som nu, säger hon och ser samma trend i Luleå, dock inte i Skellefteå.
Varför tror du så få söker här i Piteå?
– Det är ett vikande elevunderlag och utbildningen kanske inte är så känd, men sedan har jag en tanke: Att Piteå är en arbetarkommun, säger Anna Bergström.
Enligt Britta Dahlen, gymnasiechef är det vikande intresset för att läsa språk en nationell trend.
– Det är märkligt eftersom vi blir allt mer globaliserade och språket är nyckeln. Men samtidigt är intresset för språk inte så stort, kanske upplever eleverna att det är mycket "plugg", säger hon.
I dag får eleverna välja ett språkval redan i årskurs sex.
– Man kan tycka att läsa språk tidigt borde bädda för att fler skulle söka, men det har blivit precis tvärtom. Kanske tycker eleverna att de klara sig på engelskan, säger Britta Dahlen.
Det humanistiska programmet har inte haft några intag under tre års tid och eftersom intresset är så lågt blir det enligt ledningen svårt att upprätthålla en personalmässig beredskap över tid.
Beslutet att lägga ner fattades av Barn- och utbildningsnämnden i dagarna.
– Vi hade inte kunnat fortsätta på det här sättet, säger Ruth Rahkola, ordförande, som tror att eleverna i dag inte vill gå ett renodlat språkprogram, utan ha språket inbakat i andra program.
– Det finns inget som säger att vi inte kan plocka upp det igen, ser vi att antalet sökande ökar kan vi öppna upp den igen, säger Dahlen.
Även inriktningen media på samhällsvetenskapsprogrammet samt inriktningen naturvetenskap och samhälle på Naturvetenskapsprogrammet läggs ner på grund av för få sökande.
Restaurang och Livsmedelsprogrammet och Industritekniska programmet inriktning träteknik har inte haft intag på tre respektive två år, men blir kvar som yrkesintroduktion.