2011 kom en ny lag som gav polisen möjlighet att bötfälla folk som kastar skräp i naturen och i offentliga miljöer inne i stan´. Det är dock få som riskerar straff.
Stiftelsen Håll Sverige rent redovisar att första året skrevs det ut två böter i Norrbotten, förra året fick sju personer lätta på plånboken sedan de kastat skräp. Hittills i år har sex bötfällts.
Det anser Johanna Ragnartz, vd för Stiftelsen Håll Sverige Rent vara alldeles för dåligt.
– Det är skräp och det är tydligt att inte boten fungerar. Att polisen inte använder den när någon skräpar ner gör lagen tandlös.
Vd:n säger också självkritiskt att Håll Sverige Rent har misslyckats i sitt arbete eftersom nedskräpningen inte minskar och det är ett problem inte bara i Norrbotten, utan i hela Sverige.
– Folk har blivit latare när det gäller att ta hand om skräp. Det fenomenet sprider sig och vi har inte lyckats vända trenden. Det är bara att jobba vidare, säger Johanna Ragnartz.
Någon annan
Frågan är vilka som skräpar ned mest, tonåringar, medelålders, äldre?
– Frågar man blir svaret alltid, det är någon annan, säger Ragnartz som helst vill se att den tandlösa boten förvandlas till en nedskräpningsavgift som kommunerna tar hand om.
– Eftersom kommunerna har ansvar för och bekostar renhållningen har de starka incitament för att ta ut sådana avgifter, säger Håll Sverige Rent:s vd.
Petra Hinterthaler är vakthavande länsbefäl vid Norrbottenspolisen:
– Detta är ingenting vi prioriterar härifrån. Det är de lokala polisområdena som får hantera ärendena, det är inga arbetsuppgifter vi delar ut, säger polischefen.
Aron Backman, kriminalkommissarie vid Piteåpolisen, tror att skälet till att få bötfälls är att nedskräpningen är svår att upptäcka när den sker.
– Och jag kan väl säga att detta inte är någon prioriterad fråga, men det finns i våra arbetsuppgifter, säger han.