Få psykologer på länets hälsocentraler

En tredjedel av patienterna som söker vård på hälsocentral mår psykiskt dåligt. Men ytterst få får träffa psykolog.

Psykologförbundet anser inte att hälsocentralerna i Norrbotten har de resurser som krävs för att möta patienternas behov. (Arkivbild)

Psykologförbundet anser inte att hälsocentralerna i Norrbotten har de resurser som krävs för att möta patienternas behov. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

PITEÅ2016-05-25 21:20

Många personer som söker hjälp på hälsocentral i Norrbotten har ont i själen. Sjukskrivningarna ökar och det handlar främst om utmattningsdepression och förstagångsdepression. Unga kvinnor är en särskilt utsatt grupp. Tidiga insatser kan underlätta att personen snabbt blir frisk.

Psykologförbundet har undersökt hur tillgången på psykolog ser ut i landet och Norrbotten utmärker sig som ett av de län där det ser dystert ut, endast 31 procent av hälsocentralerna kan erbjuda psykologhjälp. Förbundet tycker dock att den siffran låter orealistiskt hög sett till situationen i dag. I länet finns istället en strategi att satsa på kbt-behandlare som varken är psykologer eller socionomer.

På Gotland kan samtliga hälsocentraler erbjuda psykologhjälp och Kalmar och Uppsala runt 95 procent. Grannlänet Västerbotten har också hög andel psykologer i primärvården, 91 procent kan erbjuda den hjälpen. Att skillnaderna ska vara så stora anser Psykologförbundet är oacceptabelt.

Den grupp på sex psykologer som arbetar mot olika hälsocentraler i Norrbotten, finns endast tillgängliga för barn mellan 0 och 6 år.

Maria Tiensuu, som är styrelseledamot i Psykologföreningen NLL, tillhör den centrala enheten, men efterlyser mer psykologkraft även för andra åldersgrupper än små barn.

– Det saknas verkligen psykologer på hälsocentralerna. Fler insatser på basnivå hos hälsocentralerna ger mindre belastning på specialistnivå i vårdkedjan, säger hon.

Hon menar att det inte heller verkar finnas någon plan från landstingets sida att förstärka hälsocentralerna i länet med psykologkompetens.

Christopher Andreasson, även han ledamot i Psykologföreningen, berättar om Gustavsbergs långa tradition att ha en psykologstab på hälsocentralerna.

– Där har man systematiskt anställt egna psykologer med mycket god framgång. De kan även finnas till hands som ett stöd för den övriga personalen som känner att de inte räcker till och som kan ha frågor som; hur ska vi bemöta de som kommer och mår dåligt? Liknande system finns även i Västerbotten.

Ulrika Öqvist Dahlberg, psykolog vid vuxenpsykiatrin i Piteå, håller med.

– Det är viktigt att sätta in tidiga insatser. Fler psykologer skulle innebära att man kunde behandla fler tillstånd och bättre kunna identifiera de patienter som med fördel kan behandlas inom primärvården och de som behöver mer specialiserad vård och behandling.

Psykisk ohälsa

Den 30/9 2015 var 74 936 individer sjukskrivna för psykisk ohälsa i Sverige. Det är 41 procent av det totala antalet pågående sjukfall. Sjukskrivningar med psykiatrisk diagnos är ofta långvariga och står därför för en större del av de pågående än av de nya sjukfallen. Bland kvinnor står psykiska sjukdomar för 45 procent av de pågående sjukfallen och bland män 34 procent. De flesta av sjukfallen som omfattas är det som ofta benämns som lättare eller vanlig psykisk ohälsa, ofta depression och ångest.

Källa: Försäkringskassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om