Få lokala leverantörer i livsmedelsupphandlingen

Få lokala leverantörer fick vara med när älvdalskommunerna Piteå, Älvsbyn, Arjeplog och Arvidsjaur, gemensamt upphandlade livsmedel för 20 miljoner kronor. Istället blev det främst de två stora grossisterna Servera och Menigo som fick kontrakten.

När älvdalskommunerna upphandlade maten som ska serveras på skolor och äldreboenden var de få lokala leverantörer som fick vara med. (Arkivbild)

När älvdalskommunerna upphandlade maten som ska serveras på skolor och äldreboenden var de få lokala leverantörer som fick vara med. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2014-05-15 05:05

– Det är en oligopolmarknad egentligen. Jag vet att våra inköpare och anställda på kostverksamheten fick i uppdrag att försöka intressera lokala leverantörer att vara med och lägga anbud på både kött och fisk och annat, men tyvärr blev det väldigt lite. Vi fick in ett lokalt anbud på fisk, men det var alldeles för dyrt, säger Peter Roslund (S), kommunalråd.

Det lokala anbudet på fisk var 500 000 kronor dyrare än anbudet från Menigo på 1,4 miljoner.

– När det gällde kött-korgen hade vi hoppats på ett anbud från lokala Nyhlén Hugosson, men det kom aldrig något. Där blev det istället Menigo också, säger Roslund.

Livsmedelsupphandlingen var uppdelad i olika "korgar" med kött, fisk, grönsakssortiment och basvaror (dock inga större mängder mejeriprodukter denna gång)

– Det här handlade om livsmedel för 20 miljoner kronor, den största upphandling av varor som vi gör. Vi hamnar allt som allt sedan på cirka 27-28 miljoner, säger Peter Roslund.

Den största korgen innehöll bassortimentet och här blev det Servera som fick kontraktet.

– Sedan hade vi gjort en liten korg för dressing och sådant eftersom det finns en lokal dressing-leverantör i Älvsbyn. Den tog hem det också, säger Roslund.

Han poängterar att de lokala leverantörerna också kan få leverera till Servera och Menigo som i sin tur sedan levererar till kommunen.

– Om vi fick styra det här själva skulle vi ha mycket mer närproducerat, men vi måste följa Lagen om offentlig upphandling, LOU, och gå ut på anbud, säger Peter Roslund.

Hur ska fler lokala leverantörer få vara med?

– Kanske ska vi göra ännu mindre varukorgar? Som när det gäller kött kanske det inte finns någon lokal leverantör som kan leverera all köttmängd vi behöver, men om man gör en köttkorg på en sorts kött kanske det finns det, säger Roslund som menar att det handlar om en lärandeprocess.

 – Vi försöker göra det som vi tycker är rimligt för att ge alla lokala leverantörer chansen att få vara med. Sedan behöver inte bara gå på priset och det gör vi inte heller. Vi ställer miljökrav och i år kommer vi att fördubbla det ekologiska innehållet. Vi ställer även krav på fairtrade och djurskydd, säger Roslund.

Avtalet löper ett och ett halvt år med möjlighet att förlänga 12 eller 18 månader till.

Som PT tidigare berättat har skulle den kyckling som upphandlades till början vara slaktad enligt muslimsk sed. Men efter protester ändrades detta, halalslaktad kyckling blir nu endast specialkost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om