Under 2014 hade Sverige 166 organdonatorer, vilket är det högsta antalet avlidna donatorer inom intensivvården som rapporterats i Sverige. Det är en ökning med 10 procent sedan 2013. Som organdonator räknas en patient som vårdas i respirator på en intensivvårdsavdelning och avlider i en total hjärninfarkt. Patienten ska dessutom vara medicinskt lämplig som organdonator och det ska finnas ett medgivande för donation. Från de 166 donatorerna kunde sammanlagt 814 organ tas till vara som transplanterades till patienter i behov av ett eller flera nya organ.
De 166 organdonatorerna representerade alla åldersgrupper, den äldsta donatorn var i åttioårsåldern.
Sett till hela landet har antalet organdonatorer per miljon invånare ökat till den högsta nivån som uppmätts i Sverige sedan 2004. På den regionala nivån finns det dock betydande skillnader. Resultaten varierar från 9,8 till 21,5 organdonatorer per miljon invånare.
Få donationer
I Norrbotten genomfördes två donationer förra året, i Västerbotten genomfördes 12, tre i Västernorrland och två i Jämtland.
"Vårdgivarna bör utreda orsakerna till varför siffrorna har gått ner i vissa regioner, och vidta lämpliga åtgärder. Det kan även vara av betydelse att utreda och analysera orsakerna bakom den högre donationsfrekvensen i vissa regioner", konstaterar Socialstyrelsen.
På flera punkter ser myndigheten en positiv utveckling. Kontakten mellan de som koordinerar transplantationer och de donationsansvariga läkarna och sjuksköterskorna har förbättrats.
När det gäller donationsviljan hos organdonatorerna själva har andelen positivt inställda fortsatt att öka, och låg 2014 på den högsta siffran som rapporterats sedan 2008.