För bara 20 år sedan kunde merparten av Sveriges kommuner erbjuda förtur i bostadskön till grupper som ansågs vara i särskilt behov.
En sådan grupp var familjer som genomgick en skilsmässa. Förturerna skulle underlätta föräldrarnas livspussel och förkorta lidandet för eventuella barn i samband med uppbrottet. Men idag svarar endast bostadsbolag i 16 av landets 290 kommuner att de erbjuder bostad extra snabbt till nyseparerade. Det är två värdar färre än för två år sedan.
I takt med att bostadsbristen ökat har förturerna blivit en allt ovanligare företeelse. På vissa håll har de avvecklats efter klagomål från dem som stått länge i kö, på andra håll har förturerna tynat bort av det enkla skälet att det saknas tillgängliga lägenheter.
Med hjälp av årets bostadsmarknadsenkät från Boverket har Hem & hyra kartlagt var man fortfarande kan få hjälp vid en skilsmässa. I Norrbotten stöttar ett fåtal bostadsbolag och i Piteå-Tidningens spridningsområde har endast Arvidsjaurhem och Arjeploghus ett förturssystem.
Erbjudande
Men det handlar inte om några guldlägen, man får inte välja, enligt Kristina Bäckström, bostadsförmedlare vid Arvidsjaurhem.
– Vi prioriterar personer som separerar där barn är inblandade, hemmavarande barn som fortfarande går i skolan.
Arvidsjaurhem får oftast ett tiotal intresseanmälningar på en lägenhet och de fem som har längst kötid får erbjudande om visning.
– Om inte alla tio har väldigt lång kötid försöker vi flytta upp föräldern till femte plats i bostadskön.
Men det är sällan de mest attraktiva lägenheterna som erbjuds i skilsmässoförturen och det finns inga valmöjligheter. Tar man inte lägenheten så har man bränt sina skepp.
Samtidigt som Kristina Bäckström har en viss förståelse för att inte alla bostadsbolag kan följa Arvidsjaurhems policy, anser hon att ett kommunalt bolag ska se till medborgarnas bästa.
– Även om man är ett aktiebolag så tycker jag att det är en självklarhet med skilsmässoförtur. Allt handlar om medmänsklighet och fingertoppskänsla.
Kritik
Pitebo har inga förturer – och har aldrig haft.
– Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att göra någon värdering om vem det är mest synd om. Är det sjuka och gamla, nyanlända eller de som ska skiljas? Alla typer av förturer är en grogrund till kritik, säger Nicklas Öhman, kundservicechef vid Pitebo.
Inte heller Älvsbyns fastigheter ger några förturer till separerande par. Anledningen är, enligt förvaltare Lars Nilsson, att bolaget inte sett några större behov, men även att det råder bostadsbrist.
– Vi har inga förturer just nu, men det är absolut något man kan ta i beaktan. Problemet idag är att vi har högt tryck på lägenheter, sedan ett par år har vi fullt överallt.