Få börjar på högskolan

36 procent av norrbottningarna påbörjade högskolestudier under 2014. Detta faktum placerar länet i botten på listan, där även Jämtlands och Gotlands län återfinns.

Norrbotten är ett av länen som har minst antal unga som väljer högskola. (Arkivbild)

Norrbotten är ett av länen som har minst antal unga som väljer högskola. (Arkivbild)

Foto: Mikaela Andersson

PITEÅ2015-10-05 09:48

Närmare 44 procent av Sveriges 24-åringar hade påbörjat högskolestudier under förra året. Men det är stora skillnader mellan länen, visar nya siffror från Universitetskanslersämbetet. I Norrbotten var andelen 36 procent.

Det är även stor spridning mellan de olika kommunerna i länet. Övertorneå ligger i topp – 42,9 procent av 24-åringarna väljer att studera vidare. I PT:s spridningsområde har Piteå flest högskolestudenter, 41,7 procent, medan Arjeplog har 35 procent, Älvsbyn 26,5 och Arvidsjaur 20,2.

Stora skillnader

– Det är problematiskt att vi återigen kan konstatera stora regionala skillnader i fråga om andelen unga som väljer att studera på högskolan. Det behövs incitament för att göra det attraktivt att studera även utanför storstadsregionerna, säger universitetskansler Harriet Wallberg.

I topp ligger Stockholms och Uppsala län där 50 respektive 48 procent har gått vidare till studier på högskolan. Strax därefter följer Skåne län och Västra Götaland. I botten återfinns Jämtlands, Norrbottens och Gotlands län där bara drygt en tredjedel av 24-åringarna sökt sig till högskolan.

Kvinnor studerar mer

Sett till hela Sverige är skillnaden mellan män och kvinnor fortsatt mycket stor, visar den nya statistiken. Mer än hälften av de 24-åriga kvinnorna, men bara en dryg tredjedel av männen, hade påbörjat högskolestudier förra året. Bland kvinnorna i Norrbotten är andelen 47 jämfört med 26 procent bland männen.

– Redan vid 19 års ålder ser vi att fler kvinnor än män väljer högskolestudier. Den skillnaden blir sedan bara större. Att kvinnorna utbildningsmässigt fortsätter att dra ifrån männen påverkar i förlängningen arbetsmarknaden, säger Harriet Wallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om