Extremt regnande under den senaste tiden

VÄDER. Den senaste tiden har det regnat nästan tre gånger mer än normalt i Piteå. Det har lett till mycket högt vattenstånd och nu väntar hårda sydliga vindar som ökar risken för översvämningar. Särskilt sommarstugor i låglänta kustområden är i farozonen.

Piteå2006-12-14 00:00
Många har suckat och förbannat det eviga regnandet under november och december och en del har undrat om det är hotande klimatförändringar som börjat spöka med vintervädret. Så är det kanske inte, om än SMHI i Norrköping inte utesluter att det spelar in.

- Den största anledningen till regnandet är att vi haft stora stillastående vädersystem, men helt klart är det för årstiden ovanligt mycket nederbörd, säger meteorologen Jonas Höglund.

Extrem nederbörd

Under november var nederbördsmängden 118,3 millimeter i Luleå (sifforna är likartade i Piteå) och eftersom det i det stora hela varit plusgrader under perioden så har merparten av nederbörden fallit ner som regn. Tilläggas kan att under de första tolv decemberdagarna föll 48,8 millimeter. Sammanlagt 167,1 millimeter på 42 dagar.

- Det är extrema mängder, men jag törs inte påstå att det är rekord för alla tider. Det normala för perioden är i vart fall 52 millimeter under november och ytterligare 17 millimeter för de tolv första decemberdagarna, säger Jonas Höglund.

Under onsdagen började det regna i Piteå igen, men prognosen är att det ska bli torrare och kallare de närmaste dagarna. Det som möjligen kan oroa är att hårda sydliga vindar är att vänta.

- De sydliga vindarna innebär att mer vatten pressas in mot land och det är möjligt att vissa vattenflöden kan svämma över längs Bottenviken. Vi har utfärdat en klass 1-varning för hela kusten, berättar Jonas Höglund.

Har kontroll

Att det regnat istället för att snöa är säkerligen något som irriterar alla älskare av skoteråkning och vintersport. Däremot torde de ansvariga för snöröjningen dra en suck av lättnad. Om all nederbörd fallit som snö så hade det inneburit metervis med snö.

För Jan Jonsson, teknik- och gatuchef i Piteå, handlar det istället om att hålla koll på översvämningsrisker i främst vatten/avloppsnätet.

- Vi har klarat oss hittills, men fortsätter vattenståndet att stiga finns det risker för översvämmade va-nät och att vissa källare kan få problem. Vi har diskuterat situationen och är beredda om det skulle bli värre, säger Jan Jonsson.

Sommarstugor vid kusten ligger närmast i farozonen och tidigare under veckan har det varit vatten på många stugtomter, men enligt räddningschefen Torbjörn Johansson har det varit problemfritt hittills.

- Vi har inte behövt rycka ut. Läget var som värst i tisdags, men nu har vattnet sjunkit undan något. Vi har fortlöpande kontakt med räddningsverket och länsstyrelsen ifall det skulle bli förändringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om